Паспортна інформація

Будинок, у якому жив І.К. Айвазовський

Пам’ятка історії

Автономна Республіка Крим, м. Феодосія, на розі вул. Галерейної, 2 та проспекту Леніна, 21.

Загальний опис:

Будинок І.К. Айвазовського побудований з ак-монайського черепашнику в стилі італійського палаццо. Виставочний зал одноповерховий, житлова частина будинку – двоповерхова. На другому поверсі будинку розташовані три парадні зали для прийому гостей та невеликі житлові кімнати, звернені вікнами в двір. У нижньому поверсі були їдальні, буфетні й ряд інших приміщень. Усього в будинку близько 40 кімнат, загальна площа яких – 1397 м2. Головний виставочний зал має площу 260 м2. Загальна кубатура будинку за зовнішнім обмірюванням – 21957 м3.

Дах залізний та черепичний. На балконах стояли мармурові й керамічні статуї, частина з яких стоїть і зараз. На кронштейнах – керамічні й алегоричні статуї, що символізують чотири види мистецтва (збереглися три). На зовнішній стіні виставочного залу з боку вул. Галерейної у 1955 р. була встановлена меморіальна дошка з мармуру з текстом: “Мое искреннее желание, чтобы здание моей картинной галлереи в городе Феодосии со всеми картинами, статуями и другими произведениями искусства, находящимися в этой галлерее, составляли полную собственность города Феодосии, и в память обо мне, Айвазовском, завещаю (галлерею) городу Феодосии, моему родному городу…” Из завещания И.К. Айвазовского”.

Розмір дошки – 1,5×0,7 м.

З боку проспекту Леніна на будинку у 1930 р. встановлена мармурова меморіальна дошка з текстом: “В этом доме жил и работал Иван Константинович Айвазовский”.

Розмір дошки – 0,5×0,45 м.

Життя і творчість видатного російського живописця, майстра морського пейзажу Айвазовського Івана Костянтиновича (17(29).07.1817 р. – 19.04(02.05).1900 р.) тісно пов’язані з м. Феодосією. Тут він народився й учився в повітовому училищі. Сюди навесні 1845 року, після закінчення Петербурзької академії мистецтв і закордонної поїздки, приїхав він на постійне проживання. У 1845 р. І.К. Айвазовський купив на окраїні міста Феодосії на березі моря ділянку землі і почав будівництво майстерні та житлового будинку. Будівництво йшло поступово. Майстерня і частина житлового будинку були побудовані в 1848 р. Потім у 60-і-70-і рр. добудовується житлова частина будинку, і в 1880 р. був побудований великий виставочний зал спеціально для картинної галереї.

У цьому будинку І.К. Айвазовський написав ряд видатних полотнищ, таких як “Дев’ятий вал” (1850 р.), “Чорне море” (1880 р.), “Серед хвиль” (1898 р.) та близько 6 тисяч інших творів. У будинку І.К. Айвазовського бували багато видних художників, письменників, музикантів. Серед них – А.П. Чехов, А.Г. Рубінштейн, М.О. Волошин, Г. Венявський. Зі сцени виставочного залу виступали артисти Малого театру – К.А. Варламов, Н.Ф. Сазонов та інші.

Будинок і виставочний зал споруджені за проектом самого І.К. Айвазовського. За заповітом, залишеному І.К. Айвазовським, виставочний зал з картинами у 1900 році перейшов у власність міста. Житлова частина будинку націоналізована у 1921 році.

У 1931 році до виставочного залу прибудовані меморіальний зал й квартира колишнього директора картинної галереї Н.С. Барсамова.

В роки Великої Вітчизняної війни будинок одержав значні ушкодження.

В даний час у будинку розміщена Феодосійська картинна галерея імені І.К. Айвазовського та Феодосійський краєзнавчий музей.

Реставраційні роботи:

Капітальні ремонти будинку провадилися у 1944-1946 рр., у 1963 р. та в 1967 р.

Республіканським спеціальним будівельно-реставраційним управлінням складено кошторис на реставраційні роботи фасаду будинку в 1976 р.

Феодосійською комплексною проектною майстернею складено кошторис на капітальний ремонт і прибудову переходу з виставочного будинку в частину будинку, що займає краєзнавчий музей, у 1976-1977 р. на суму 53 тис. карбованців.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Кримської обласної Ради депутатів трудящих № 595 від 05.09.1969 р.

Охоронний № : 425.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Феодосійської міської Ради депутатів трудящих № 229 від 21 червня 1974 р. охоронна зона та зона регулювання забудови визначена в межах площі будинку.

Альбом “Айвазовский”.- Л.: Аврора, 1971.

Айвазовский. Документы и материалы.- Ереван: Айастан, 1967.

БСЭ.- Т. 1.- М.: Советская энциклопедия, 3-е издание, 1969.- С.303.

Каратыгин П.П. Иван Константинович Айвазовский и его художественная 42-х летняя деятельность, 1836-1881 г. // Русская старина.- 1878, тт.21, 22, 23; 1881, т.31.

Качиони С.А. Биография И.К. Айвазовского // Новь, 1885-1886.

Семевский М.И. Иван Константинович Айвазовский. Полувековая годовщина его художественной деятельности // Русская старина, 1887,октябрь.- С.263-272.

Собко Н.П. Словарь русских художников.- СПб., 1893.

Колли Л. Несколько слов об И.К. Айвазовском. Сказано на заседании Таврической ученой архивной комиссии 13 июня 1917 года.

Гейман В.Д. Иван Константинович Айвазовский. К столетию со дня рождения 17 июля 1817 г. // Известия Таврической ученой архивной комиссии.- № 55.- 17 июля 1917.

Барсамов Н.С. И.К. Айвазовский и Феодосийская галерея.- Феодосия, 1926.

Скворцов А.М. И.К. Айвазовский.- М.: Искусство, 1942.