2009 р. Старовинний караїмський храм знайшли у Євпаторії

Юлія Крючкова, Ігор Романенков

Дата: 27.04.2009

Фрагменти середньовічної культової споруди виявили будівельники, коли реставрували фасад звичайного житлового будинку. Роботи призупинили аж до висновків археологів і сходознавців. Вони мають визначити вік релігійної пам’ятки а також її культурну на історичну значущість.

Старовинні двері, дерев’яні склепіння та низький арочний вхід із вулиці – все , що лишилося від караїмського храму – кенаси. Старовину пам’ятку випадково відкрили євпаторійські будівельники. Вони готували фасад одного з міських будинків до реставрації. І побачили незвичний орнамент.

Костянтин Батозський, любитель старовини: “Рабочие отбивали штукатурку и увидели старинный рисунок. Я пришел и увидел, что действительно – каменное изображение вещей, которые я видел в кенаса. Которые один-к-одному такие, как в кенаса. Видны кипарисики, гранатовое дерево, солярные знаки… И возникло предположение, что это вход в древние кенаса”.

Історики припускають, напівпідземний храм знищили у 18 сторіччі, а потім на руїнах звели будинок. Зараз у ньому мешкає 8 родин. Уже тиждень підвал будівлі щодня оглядають науковці та краєзнавці. Кажуть, за давніми письменами знали про існування іще однієї кенаси в місті. Проте знайти її не могли. Зараз же від відкриття старовинної пам’ятки у захваті. Переконують – цей храм справді караїмський.

Павло Хорошко, історик: “В сочетание всех факторов другие конфессии не могут претендовать , потому что внизу три солярных круга, на которых вписан шестиугольный цветок – это опять-таки нарыш – гранат. Все остальные его не изображают так. Они по-другому его орнаментируют и орнамент «плетеночка» присуща не армянам, не евреям, не крымчакам, не мусульманским храмам, – она реже применяется. Она чаще применяется в караимских храмах”.

Нині у світі налічують лише 2 тисячі караїмів, з них 250 – мешкають у Євпаторії. Представники цієї народності саме це місто називаєть своєю неформальною столицею. Краєзнавці кажуть, Євпаторія – єдиний населений пункт у світі, який має одразу три караїмських храми.

Сергій Сінані, голова караїмської спілки Євпаторії: “Если бы эта находка классифицировалась как караимский храм, то Евпатория станет единственным в мире городом, который имеет 3 храма крымских караимов. В упоминаниях было, что в Солхате (ныне г.Старый Крым) было 3 храма, но там не найдено ни одного”.

Зараз у житловому будинку зупинили ремонтні роботи. Там чекають на результати еспертизи українських та закордонних фахівців. Визначити вік кенаси планують до кінця літа. Поки що історики датують знахідку 16 сторіччям.

Джерело: “5 канал”