^Диканський район

Диканька смт

7 червня 1668 р. на Сербинському полі біля Диканьки зустрілись війська лівобережного гетьмана Івана Брюховецького і правобережного гетьмана Петра Дорошенка. Лівобережці перейшли на бік Дорошенка, а Брюховецький був убитий знавіснілим натовпом [Єгунова С. Гетманство Брюховецкого. – КС, 1885 г., № 8, с. 593].

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки 17 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

В Запорожской и Полтавской областях снесли четыре памятника Ленину (22.02.2014 г.)

Мала Диканька с
Мала Диканька с
Плакидівка с
Плакидівка с
Миколаївська церква 1784 р. і дзвіниця 1784 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав,…
Церква св.Миколи (+)
Троїцька церква 1780 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с. 72]. …
Церква св.Трійці (+)
Тріумфальна арка 1784 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с. 72]. …
Тріумфальна арка (+)
Палац Кочубеїв збудовано біля 1800 р. [ІМСПл; фото на с.287].