Костел Болісної божої матері

Korytków Duży – par. M. B. Bolesnej

Korytków Duży 121a, 23-400 Biłgoraj,

Proboszcz: ks. Krzysztof Gajewski (1957-1997-2006)

Do parafii należą miejscowości: Andrzejówka, Karolówka, Korytków Duży, Korytków Mały, Nadrzecze, Niemirów.

Odpust: 15 IX

Liczba mieszkańców: 2531

Historia parafii:

W r. 1982 na mocy rozporządzenia bp Bolesława Pylaka, powstał ośrodek duszpasterski Korytków – Bukowa, w skład którego weszły wioski poprzednio należące do parafii Wniebowzięcia NMP w Biłgoraju, św. Marii Magdaleny w Biłgoraju i Frampol. Od 1 I 1983 r. została erygowana samodzielna parafia w Korytkowie Dużym. W roku 2000 powstała samodzielna parafia Bukowa, wydzielona z granic parafii korytkowskiej

Kościół, pw. Matki Bożej Bolesnej, w Korytkowie Dużym, murowany, wg projektu inż. Orlewskiego z Rzeszowa, tworzy jeden kompleks z plebanią, konsekrowany, 28 listopada 1989 r., przez bpa lubelskiego Bolesława Pylaka..

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Drewniane kapliczki w Korytkowie Dużym: 1. Zapewne z ok. poł. w. XIX. Z trzech stron otwarta, daszek namiotowy wsparty na czterech słupach. Wewnątrz rzeźba św. Jana Nepomucena barokowo-ludowa. 2. Z 1848r. na wysokim słupie, otwarta z trzech stron, daszek namiotowy. Wewnątrz rzeźba Chrystusa Frasobliwego. 3. Na słupie, otwarta z trzech stron, daszek namiotowy. Wewnątrz rzeźba Chrystusa Frasobliwego, ludowa.

2. Krzyż przydrożny w Korytkowie Dużym. Drewniany, z rzeźbą Chrystusa, zwieńczony żelaznym krzyżem z kogutkiem, ludowy.

3. Kapliczka przydrożna w Nadrzeczu, z r. 1997, wg projektu Stefana Szmidta z Warszawy, drewniana, o wymiarach 4 x 6 m., kryta gontem, wewnątrz figura Chrystusa Frasobliwego i stacje Drogi Krzyżowej, poświęcona, 31 marca 1997 r., przez ks. Bogusława Wojtasiuka, dziekana biłgorajskiego.

C. Cmentarz grzebalny istnieje od początku istnienia parafii, w kształcie czworoboku o pow. 0,32 ha, podzielony na prostokątne kwatery, ogrodzony metalowymi przęsłami przy murowanych z kamienia słupach, na podmurowaniu..

Odpust: MB Bolesnej (niedziela po 15 IX)

Msze św. w niedziele i święta: godz.: 8.30, 10.30 (filia), 12.00

Księgi metrykalne:

Chrztów od r. 1981

Małżeństw od r. 1981

Zmarłych od r. 1981

Kronika parafialna od r. 1993

Lista proboszczów: ks. Władysław Bącal (1983-1993)

Powołania z terenu parafii: ks. Wiesław Oleszek, br. Bogdan Bednarz (MIC), br. Marek Grzywna (OFM)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, KSM, Akcja Katolicka, Bractwo Trzeźwości, parafialny zespół charytatywny, ministranci

Liczba mieszkańców: 1917

Liczba katolików: 1916

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Korytkowie Dużym, Szkoła Podstawowa w Korytkowie Małym, Szkoła Filialna w Karolówce