Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Церква св.Миколи 1892 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 188].

с. Дубаневичі.

Городоцький.

Церква св. Миколи. 1880.

Парафіяльна церква в селі існувала вже у 1507 р. У 1743 р. вона отримала привілей від дідича Иосифа Гумецького. Збудована у 1794 р. в центрі села на цвинтарі дерев’яна церква занепала в кінці 1870-х рр. У 1880 (1892) р. на її місці зведено існуючу дерев’яну тризрубну одноверху церкву. Високий восьмерик її нави вінчає шоломова баня з ліхтарем і маківкою. У 1992 р. будівля відремонтована місцевим майстром Іваном Хамцем. Давніше, до ремонту, на хорах в церкві була вирізьблена дата будови, тепер закрита шалівкою. На південь від церкви розташована сучасна церкві дерев’яна, квадратова в плані стовпова дзвіниця, вкрита наметовим пірамідальним дахом.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 485.

Довідка на сайті