2011 р. Шкідливе сусідство

Мирослава Іваник

Біля унікальної дрогобицької церкви Св. Юра, яка претендує на занесення до списку ЮНЕСКО, будують житловий будинок. За словами архітекторів, членів Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць (ІКОМОС), нове будівництво може стати скандальним і спричинитися до того, що давню церкву не впишуть у Список світової спадщини.

– Наприкінці серпня члени ІКОМОС зафіксували активне будівництво житлового будинку на території історичної плебанії при церкві Св. Юра – в охоронній зоні пам’ятки, в зоні безпосереднього візуального впливу ансамблю церкви як архітектурної домінанти, – розповів “Пошті” Василь Петрик, доцент НУ “Львівська політехніка” та член українського національного комітету ІКОМОС. – Реалізація цього будівництва суперечить як режиму охоронної зони пам’ятки, так і вимогам і критеріям внесення пам’ятки до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо, вже два роки Україна та Польща спільно працюють над ідеєю внесення 16-ти дерев’яних храмів – вісім з польського та вісім з українського боку (з них чотири розташовані на Львівщині) – до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Спільну заявку обох країн у Комітеті мають розглядати вже наступного року. Серед претендентів є і церква Св. Юра в Дрогобичі.

Як вже писала “Пошта”, критерії відбору церков, які можуть претендувати на внесення до Списку ЮНЕСКО, дуже жорсткі. Серед них – добра збереженість, автентичність, відповідний рівень захисту, а також, що не менш важливо, хороший краєвид та відповідна навколишня забудова (!). Саме через жорсткість критеріїв з більше як 600 дерев’яних церков Львівщини відібрали лише чотири. За словами Василя Петрика, після наступної інспекції експертів ЮНЕСКО їх може стати на одну менше…

– Очевидно, роботи почали цього літа. Дивує, що представники виконавчої влади не звернули увагу на ці будівельні роботи. Адже 20 серпня там була делегація на чолі з Михайлом Цимбалюком, – резюмує архітектор.

В управлінні охорони культурної спадщини Львівської ОДА кажуть, що про будівництво теж дізналися лише наприкінці серпня, і про те, чи має забудовник відповідні дозволи від Державної служби охорони культурної спадщини, там не знають. За інформацією “Пошти”, вперше про будівництво на цій ділянці заговорили у 2007 році. Тоді обласне управління охорони культурної спадщини не погодило містобудівного обґрунтування на будівництво. Однак за деякий час його таки погодили у Держслужбі в Києві.

Після того, як церкву вирішили кандидувати на внесення до Списку, посадовці нібито вмовили власника ділянки не будуватися там. Попри усні домовленості, цього року на ділянці, що впритул прилягає до церкви, розпочалися активні будівельні роботи.

В управлінні охорони культурної спадщини “Пошту” запевнили, що зараз почали з’ясовувати, чи має забудовник відповідні дозволи. Посадовці управління також надіслали відповідні запити у Дрогобицьку міську раду та інспекцію Держархбудконтролю і більше того – вимагали від Дрогобицької міськради тимчасово призупинити роботи. Однак, чи дослухалися до їхніх вимог, в управлінні не знають. Але великої трагедії у новому будівництві чиновники не бачать – кажуть: на внесення храму до Списку ЮНЕСКО воно не вплине. Натомість члени ІКОМОСУ категоричні – якщо роботи не зупинити негайно, дрогобицька святиня залишиться поза увагою міжнародної спільноти.

Нині церква Святого Юра не працює. У церкві проводять екскурсії. Лише тричі на рік тут правлять літургії: на храмовий празник, на свято Святої Трійці і на Великдень.