Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:672 піксел

Рисунок Оксани Бойко за М. Поворозником Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 91.

Село було частиною пізнішого міста Дорогуська, званою Бердище-Попівка. Вперше існування церкви в Дорогуську згадується у документах 1531 р. 121 серпня 1559 р. возний Євстахій Шляхта з Холма в саме свято Успення Пр. Богородиці (19 серпня) на землі Мандутин, коло Дорогуська, вислухав від селян Герасима з Турки, Петра Білошийного і Петра Сущина з Дорогуська та місцевого священика Стефана жалобу на дворянина Миколу Волчка, що “наїхав” на церкву місцеву, звану “монастирською”, і порубав хрести та пограбував її. 2 У 1676 р. священиком у церкві, вже названій бердищівською, був о. Памфіл Скальський. 3 23 вересня 1689 р. дідич Данило Ґолуховський презентував священика Івана Офимовича на парафію в Бердищі 4.

У 1869 р. коштом уряду збудована нова дерев’яна одноверха церква в неоросійському синодальному стилі, з дзвіницею над бабинцем. 5 У 1910 р. селяни звернулися до єпархіального управління з просьбою про будову нової церкви, бо стара, “збудована коло 40 літ тому”, була замала. Стару планувалося перенести в село Турку і встановити як дочірну. 6 Але переписка затягнулася до першої світової війни. Зачинену після війни церкву знищено під час другої світової війни. 7 З неї в костел села Майдан Лесьнівський перенесено головний вівтар барокового характеру, який, ймовірно, походив зі старішої теж дерев’яної церкви. 8

Збудована у 1869 р. церква була дерев’яною тризрубною будівлею, що складалася з ширшої квадратової нави та вужчих прямокутних вівтаря і бабинця. Наву вкривав чотирисхилий пірамідальний дах, увінчаний ліхтарем з маківкою, а вівтар і бабинець – двосхилі дахи. Над чільною частиною бабинця здіймалася квадратова в перекрої вежа-дзвіниця, вкрита пірамідальним наметом з цибулястою маківкою.

1. Поворозник М. Альбом українських церков. Закарпаття, Лемківщина, Холмщина та Підляшшя. – Лондон, 1988.

2. Акты издаваемые Виленскою археографическою комиссиею. Том XIX. – Бильна, 1892. – с. 114.

3. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXIII. – Вильна, 1896. – С. 173.

4. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXVII. – Бильна, 1900. – C. LXXXVII.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 447-1.

6. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 2527.