Замок

Замок

Замок 16 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 28].

Замок 16 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Дерев’яний замок збудував біля 1450 р. Микола Гербурт; він згорів у 1497 р. під час нападу татар. Кам’яний замок збудував Станіслав Гербурт десь біля 1566 р. [Історія міст і сіл УРСР : Львівська область. – К. : ГРУРЕ, 1968 р.].

Замок 2 пол.16 ст. (поблизу с.Тернавка) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Взірцем замків перехідного типу є будівля в Добромилі, розташована на високому (140 метрів) овальному узгір’ї на місці старого замка. Подібно до замка в Олеську з його овальним планом Добромильський виглядає монолітним. Він складається з великої, трохи вищої від інших будівель, багатогранної в плані могутньої вежі та стін, що оточують подвір’я, з двома баштами по боках [Władysław Łuszkiewicz. Reszty zamku Herburta pod Dobromilem. – «Sprawozdania Komisji do badania historii sztuki w Polsce», t. V. Kraków, 1896, стор. 143 – 154]. Збудовано ці укріплення десь у кінці XVI – на початку XVII століття, про що свідчать характер потрійних бійниць і ренесансний аттік, що завершує весь обвід стін замка і пом’якшує по-середньовічному неприступний ще вигляд родинного гнізда феодалів. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 71]