1966 р. Історія українського мистецтва

За часів неоліту і міді-бронзи на території теперішньої України існувало два основні орнаментальні стилі – прямолінійно-геометричний і спірально-меандровий. Перший властивий переважно культурам північних територій України; він склався головним чином у середовищі місцевого східноєвропейського населення. Посуд цих культур за формами, як правило, досить одноманітний. Це переважно горщики й миски. Серед елементів орнаменту найчастіше зустрічаються ямки різних обрисів, дрібні наколи, відбитки гребінця, прокреслені прямі лінії. У племен дніпро-донецької культури виділяються, наприклад, три основні мотиви: горизонтально-лінійний, ялинково-діагональний та мотив прямокутних і трикутних полів, покритих наколами або відбитками гребінця [Д.Я.Телегін. Неолітичні поселення лісостепового Лівобережжя і Полісся України.- «Археологія», т. XI, К., 1957, стор. 78 і далі].

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 38.