^Пам’ятки

Курган Чортомлик

1862 – 1863 рр. – І.Є.Забелін;

1979 р. – Б.М.Мозолевський;

1981 р. – Б.М.Мозолевський, Р.Ролле;

1983 р. – В.Ю.Мурзін, Р.Ролле.

Боровка Г.И. Женские головные уборы Чертомлыцкого кургана. – Известия российской академии истории материальной культуры, 1921 г., т. 1, с. 169 – 192.

Мозолевский Б.Н. Задачи исследования Чертомлыка. – “Археологические исследования на Украине в 1978 – 1979 гг.”, Днепропетровск, 1980 г., с. 86.

Алексеев А.Ю., Мурзин В.Ю., Ролле Р. Чертомлык: скифский царский курган 4 в. до н.э. – К.: 1991 г. – 420 с,

Вкладені елементи

Видно рівень денної поверхні, кусні дерну та стабілізуючий клин. 1981 р. Фото Р.Ролле. 	Джерело: Gold der Steppe: Archaeologie der Ukraine. –…
Профіль південно-східного сектору
Джерело: Gold der Steppe: Archaeologie der Ukraine. – Schleswig: 1991, S. 175.
Схематичний переріз в напрямку схід - захід через південно-східний та південно-західний останці
Кам’яна крепіда довжиною 40 м і висотою 2.5 м. Фото В.Герца
Руків’я меча із двома скульптурними головами телят, повернутими у протилежні боки, рельєфним зображенням полювання вершника на гірського козла та…
Руків’я меча (+)
Накладка на дерев’яні піхви меча із зображенням війни греків з варварами та грифона, який терзає голову оленя. 	Греція, 4 чв. 4 ст. до н.е. 	Золото.…
Накладка на дерев’яні піхви (+)
Накладка на скіфський горит зі сценами боротьби звірів, рослинними мотивами та сценами з життя Ахілла. 	Греція, 4 чв. 4 ст. до н.е. 	Золото. Розміри…
Накладка на скіфський горит (+)
Срібло. Дїаметр 65 см. 	Курган Чортомлик (нині Дніпропетровська обл.). Розкопки І.Є.Забеліна, 1863 р. 	Державний Ермітаж (Санкт-Петербург), інв. №…
Гравійоване блюдо
Ритуальний головний убір знатної скіфянки (реконструкція). Золоті платівки, які були нашиті на тканини або шкіру, прикрашені рельєфами з рослинним…
Ритуальний головний убір знатної скіфянки (+)
Гривна зі скульптурами левів та накладним зубчатим орнаментом. 	Скіфія, 4 чв. 4 ст. до н.е. 	Золото. Діаметр 15.7 см. 	Курган Чортомлик (нині…
Гривна зі скульптурами левів
Гривна зі скульптурами левів на обох кінцях. 	Скіфія, 4 чв. 4 ст. до н.е. 	Золото. Овал розміром 13.1: 14.8 см. 	Курган Чортомлик (нині…
Гривна зі скульптурами левів (+)
Перстеневі печатки з перекритими, але нез’єднаними кінцями. На гранях вигравійовані бик та собака, яка гризе кістку. 	Греко-скіфський стиль, 4 чв. 4…
Перстеневі печатки (+)
Скроневий кулон від жіночого ритуального головного убору у формі сидячого сфінкса. 	Греко-скіфський стиль, 4 чв. 4 ст. до н.е. 	Електр та срібло.…
Скроневий кулон
Пластина від жіночого одягу з ритуальною сценою возлияння: скіф п’є священне вино перед богинею. 	Греко-скіфський стиль, 4 чв. 4 ст. до н.е. …
Бляшка: скіф п’є священне вино перед богинею (+)
Пластина від одягу: Геракл бореться зі львом. 	Греко-скіфський стиль, 4 чв. 4 ст. до н.е. 	Золото. Діаметр 2.2 см. 	Курган Чортомлик (нині…
Бляшка: Геракл бореться зі львом
Гарнітура вуздечки: наносник у формі скульптурної голови тварини, нащічник з гравійованими зображеннями птахів та орнаментами, та гладкі круглі…
Гарнітура вуздечки (+)
Пластина від одягу: грифон. 	Греко-скіфський стиль, 4 чв. 4 ст. до н.е. 	Золото. Розміри 2.7: 2.9 см. 	Курган Чортомлик (нині Дніпропетровська…
Бляшка: грифон
Амфора, прикрашена рослинним орнаментом, птахами та сценами з грифонами, які терзають оленів. Фасетки мають форму голів левів (дві) та голови…
Амфора (+)
Ажурна жаровня з втулкою для ручки. 	Скіфія, 4 чв. 4 ст. до н.е. 	Бронза. Висота 11.6 см. 	Курган Чортомлик (нині Дніпропетровська обл.). Розкопки…
Ажурна жаровня
Литий казан скіфського типу з шістьма скульптурними ручками у формі козлів. 	Скіфія, 4 чв. 4 ст. до н.е. 	Бронза. Висота 107 см, діаметр 68 см. …
Литий казан (+)
Бронза. Висота 17.1 см. 	Курган Чортомлик (нині Дніпропетровська обл.). Розкопки І.Є.Забеліна, 1862 р. 	Державний Ермітаж (Санкт-Петербург), інв. №…
Навершя з фігурою пантери
Навершя з фігурою оленя. 	Скіфія, кін. 4 ст. до н.е. 	Бронза. Висота 15.7 см. 	Курган Чортомлик (нині Дніпропетровська обл.). Розкопки І.Є.Забеліна,…
Навершя з фігурою оленя
Оселок с колпачком 	350-325 годы до н. э. 	Камень (глинистый сланец), золото. Длина 18,4 см. 	Приднепровье, курган Чертомлык. 	Раскопки И.Е.…
Оселок в оправі