Кам’яна стела з с. Наталівки

Протягом бронзового віку набуває значного поширення втілення образу людини в камені, зокрема у вигляді так званих кам’яних стел. На території України тепер відомо більш як десять антропоморфних стел цього часу. Майже всі їх виявлено на Придніпров’ї, у степовому Причорномор’ї та в Криму. Найдосконалішою серед усіх цих досить схематичних творів є стела з села Наталівки на Дніпропетровщині. Зроблено її з плоскої гнейсової плити. На її лицьовому боці позначено овал обличчя, рот, очі, а також підняті на рівень грудей руки, між якими викарбувано бойовий молот і булаву. На зворотному боці технікою «вибивання» нанесено деякі деталі анатомічної будови тіла: потиличну ямку, лопатки, хребет, ребра тощо. Стародавній митець, напевно, намагався зобразити голу людину, принаймні у верхній частині тіла, яку відділено від нижньої рельєфним поясом. Цікаво, що пояс є і на інших стелах, зокрема на знайденій поблизу села Казанки в Криму [А.А.Щепинский. Новая антропоморфная стела эпохи бронзы в Крыму.- «Советская археология». М., 1958, № 2, стор. 143 – 148]. Нижче від такого пояса тут висічено дві невеликі людські постаті, можливо, в позі ритуального танцю. Висота стел – від 0,5 до 1,6 м. Усі вони, мабуть, мали культове призначення і пов’язувалися з обрядом поховання (с. 35 – 37).

Кам’яна стела з с. Наталівки на Дніпропетровщині. Епоха бронзи. За В. В. Даниленком. Дніпропетровський історико-краєзнавчий музей.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 36.