2011 р. Органна зала у Дніпропетровську стане храмом УПЦ Московського патріархату?

Юлія Рацибарська

Дата: 09.03.2011

УПЦ (Московського патріархату) претендує на пам’ятку архітектури Дніпропетровська – Будинок органної та камерної музики. Ця концертна зала одна з найкращих в Україні за акустичними властивостями. Вона має унікальний орган, переносити який деінде фахівці не рекомендують. Судова тяганина між церквою і закладом культури тривала кілька років, рішення – на користь закладу культури, проте церква висловлює переконання у своєму праві на будівлю.

Дніпропетровський Будинок органної та камерної музики – пам’ятка архітектури. Він розташований у приміщенні колишньої Брянської церкви, збудованої коштом одного з металургійних заводів.

Православній громаді споруда належала трохи більше як десятиліття. За радянських часів її забрали на користь держави, а у 1980-і там облаштували концертну залу. Орган з унікальним «голосом» спеціально для цієї будівлі зробили фахівці відомої німецької фірми «Зауер».

Що звучатиме в залі – музика чи молитва?

Перші претензії церкви працівники органної зали почули 2004 року: Дніпропетровська єпархія УПЦ (МП) заявила, що вимагає повернути споруду вірянам. В адміністрації закладу кажуть, що необґрунтованість цих вимог довели в суді. Проте наразі конфлікт розгорівся знову.

До закладу прийшов священик із нотаріусом та вимагав підписати документи про передачу землі священикам, розповіла адміністратор Надія Полікарпова.

«Офіційно – це міська територія. Колись це була церква, збудована коштом робітників Брянського заводу на землі міста. Земля так і лишалась у власності міста, церкві її не передавали. Тобто церква не може претендувати ні на землю – бо це міська земля, ні на сам органний зал – бо його відновлювали коштом держави. Суди ми всі виграли, і у Дніпропетровську, і в столиці», – повідомила Радіо Свобода адміністратор.

У Дніпропетровській єпархії УПЦ (МП) заявляють, що храм музики має стати храмом Божим, адже в Україні є закон щодо повернення культових споруд вірянам. Концертний орган, кажуть, можна перенести в іншу будівлю.

Священик отець Сергій, який, за рішенням керівництва єпархії, мав стати настоятелем храму, повідомив: між церквою і власником будівлі – облрадою – вже існує мирова угода. «На основі цієї мирової угоди було оформлено права власності на будівлю 28 грудня», – зазначив священик.

Питання десятиріччя обіцяють скоро владнати

Керівництво органної зали інформацію церкви про мирову угоду не підтвердило. Між тим обласна влада запевняє: конфлікт врегулюють. «Це дуже болюче старе питання, якому понад 10 років. Якраз зараз я це питання з’ясовую, ми спілкуємось з владикою Іринеєм і, я думаю, через деякий час буде рішення і я про нього повідомлю», – сказав журналістам голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул.

Наразі в Дніпропетровському органному залі триває 24-й концертний сезон.

Історична довідка

Дніпропетровський Будинок органної та камерної музики розташований у приміщенні колишньої Брянської церкви, зведеної в Катеринославі в 1915 році. Автори проекту – петербурзькі архітектори Георгій Туровець і Євстафій Костянтинович.

У 1980-і роки для використання будівлі як органної зали провели значну реставраційну роботу. Концертний орган збудували фахівці відомої німецької фірми «Зауер» з Франкфурта-на-Одері. Музичний інструмент виготовили за індивідуальним проектом, загальна кількість звучних труб органу перевищує дві тисячі.

Перший концерт органної музики у приміщенні відбувся 1987 року. Зараз тут виступають відомі органісти не тільки з України, а й з Італії, Франції, Чехії, Польщі, Латвії, проходять міжнародні фестивалі. Також у Будинку працює камерний оркестр та кілька ансамблів.