2008 р. Із музею викрали картину Приймаченко

Надія Штупун

Дата: 25.04.2008

Зранку 12 квітня директор народного музею письменника Михайла Стельмаха села Дяківці Літинського району Вінницької області Оксана Голованюк прийшла на роботу й відкрила двері своїм ключем. На стіні жінка не побачила трьох картин: ”Маки” лауреата Шевченківських премій Марії Приймаченко, ”Зимовий пейзаж” Сергія Шишка та ”Вечір” невідомого автора.

– Вікна і двері цілі. Ключів не губила, – дивується директорка.

Зниклі картини музею передали 1989 року з приватної колекції письменника Михайла Стельмаха. ”Зимовий пейзаж” висів у робочому кабінеті митця. А на звороті ”Маків” сама Приймаченко написала дарчий напис дружині Стельмаха Лесі. Торік спеціалісти обласного художнього музею оцінили ”Маки” у страхову суму 25 тис. грн. ”Зимовому пейзажу” призначили приблизно таку саму ціну. ”Вечір” оцінили в 3 тис. грн. Та офіційно картини не застрахували.

Обласне управління культури планує провести перевірку творів в усіх музеях області.

– У нас усе в порядку, – каже директор обласного художнього музею 62-річний Ілля Безбах. – Будемо перевіряти районні та відомчі музеї. Їх по області близько сотні. Думаю, обов’язково виявимо десь пропажу, а десь підміну. У районних музеях не така серйозна охорона.

Районні музеї останнім часом стали часто відвідувати невідомі. Представляються працівниками правоохоронних органів, просять надати список картин.

– До мене кілька місяців назад приходили хлопці, показали міліцейські ”корочки”, – згадує заступник начальника обласного управління культури 48-річна Галина Куделя. – Просили інформацію про наші цінні полотна. Я сказала, що для цього потрібен офіційний лист. Вони пішли. Ні листа, ні їх більше не бачила.

2006 року до Теплицького районного музею приходили на екскурсію люди, які представилися правоохоронцями. За 2 год. музейники помітили пропажу 17 картин.

Торік у грудні в Ямпільському музеї оригінали картин підмінили підробками. Тоді оригінали полотен знайшли в кабінеті начальника районного управління Служби безпеки України. Справою ямпільского начальника СБУ займається військова прокуратура.

Джерело: “Газета по-українськи”