Церква св. Петра і Павла

Розмір зображення: 670:800 піксел

Дерев’яна церква св.Петра і Павла 1860 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 88].

Ділове (Білий Потік) Рахівський район

Церква св. Петра і Павла. 1860. (УПЦ)

Після 1946 р. під назвою Ділове були об’єднані Требушани і Білий Потік.

Церква в Білому Потоці збудована на 110 р. пізніше за церкву в Требушанах, але повторює і у пропорціях, і в художніх елементах старшу церкву. Три традиційні частини – бабинець, нава і вівтар об’єднані однією базилічною формою. Споруда має певні ознаки, характерні для церков середньогуцульського стилю: низька башта під чотирисхилим шатром з кулястою главкою, трикутний фронтон, утворений схилами дахів на головному фасаді, чотири стовпчики під опасанням при вході. Після перекриття бляхою церква втратила профільовані лиштви фронтону та ґанку, засклена галерея закрила різьблені стовпчики.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 600.

Довідка на сайті