Церква Покрови

Церква Покрови

Ділок. Церква Покрови пр. богородиці, 1905 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 221.

Ділок Мукачівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1905. (УГКЦ)

У 1692 р. Ділок був філією Бабичів. Під час війни, яку вів Ф. Ракоці на початку 1700-х років, село знелюдніло.

У 1733 та в 1797 pp. згадують дерев’яну церкву св. Михайла з одним малим дзвоном, що була збудована 1701 p., як свідчив напис на споруді.

За іншою версією, церква була збудована волохами в Доробратові (пізніше, за Ф. Корятовича, перейшла до русинів) і звідти 1701 р. перенесена в Ділок. Під дверима нібито ще в 1904 р. було видно напис по-румунськи.

На думку місцевого пароха Ореста Сабова, споруда мала близько 700 років. Ця дерев’яна церква ще зберігалася після будівництва мурованої, основний камінь якої було закладено 18 вересня 1904 р.

За третьою версією, дерев’яну церкву було передано в Ділок із Заріччя на початку 19 ст.

Муровану церкву будували за кураторів Юрія Мішка та Івана Піняшка. Іконостас до церкви вирізьбив близько 1943 р. різьбяр Когутич з Ракошина.

Тепер у селі служить о. Василь Лутак. У 1949 р. місцевого священика Йосипа Карпинця заслали в концтабір на північ Росії.