2010 р. Дениші

Вадим Войтик

Дата: 08.09.2010

Дениші – то таке село неподалік від Житомира. Казково красиві місця – соснові ліси, річка Тетерів, гранітні скелі. Близько тисячі мешканців і у якості бонусу – залишки маєтку цукромагнатів-меценатів Терещенків. А ще тут і досі шукають скарби. Терещенки були казково багаті, тож мусіли і закопати щось на чорний день. Логічно?

Невдячні нащадки палац понищили, а замість портрета свого певної міри земляка – намалювали на гербі якогось бика з гайкою на шиї. Металісти…

Напевне, то все через недовгу промислову славу цього старовинного села. Так, у другій половині XIX ст. тут діяв чималенький чавуноплавильний та залізопереробний завод, що виробляв до ста тисяч пудів чавуну і ще більше – заліза. Крім того, тут робили кварц, вогнестійку глину. Та все це у минулому. Наразі єдиним багатством краю є природа.

Перша згадка про поселення, здається 1559-й рік. У XVIII столітті село знали як Данаєць. Напевне, на честь данайців, що припхали до Трої коня. У ті часи володіють помістям магнати Вороничі, вихідці з Волині. Їх родині належало чимало маєтків в Білорусі, на Волині та Київщині.

Вже у XIX ст. Дениші кілька разів переходять з рук в руки, допоки черговим житомирським шматом землі не зацікавлюються Терещенки. Коли достеменно – я не знайшов. За одними даними це сталося наприкінці XIX століття, за іншими – вже на початку XX ст.

На свіжопридбаних десятинах, край лісу, над річкою споруджується модерновий палац з башточками. Проект був виконаний архітектором Павлом Голландським, котрий працював над багатьма замовленнями родини Терещенків, переважно в Києві.

Розбіжності щодо точного часу побудови – ті ж самі. Найчастіше зазначається кінець XIX століття. Проте в ті роки Павло Іванович був лише початківцем, а отже навряд чи був гідний працювати на багатіїв. Тож скоріше за все палац у Денишах будується між 1905-10 роками.

Симетричний фронтон двоповерхового палацу було прикрашено ліпниною. Доволі скромний портик з невисокими сходами виглядає порівняно демократично в порівнянні з високими парадними брамами минулого. Оригінальне виконання другого поверху, де чергуються оздоблені фальшиві та суворі справжні вікна з великим та багатим панорамним вікном посередині.

Башта ліворуч при загальній симетрії ніби натякає, що була і права вежа, але якщо це і так, то від неї нічого не залишилось.

Легенди кажуть, що мільйонери Терещенки вимостили підлогу золотими, але аби не ходити по імператорському лицю, клали їх на ребро. Або що підлога та була скляна, а під склом плавали коропи. Що тут гостював імператор, якого Терещенки катали на санях по цукру як по снігу. (Чи не про кожен маєток Терещенків є подібна історія. Цукрозаводчики за народною уявою так і мали чинити).

Та цілком слушно розвіює легенди Блека: прагматичні Терещенки замість золота і скла використовували новий сучасний матеріал – бетон.

Хоч люди все не вірять і час від часу шукають багатства цукромагнатів. Ніби навіть щось знайшли, в усякому випадку шмат з кута будинку вивезли якісь чорні археологи.

Місцеві жителі твердять, що опікувалась палацом вдова Федора Артемійовича Терещенка – Надія Володимирівна (у дівоцтві Хлопова). Для неї у збудованих поруч теплицях вирощували екзотичні фрукти.

Як ви розумієте, тривало це до 1917-го. За революції палац розграбували й поступово, ще до Другої світової війни перетворили на руїну. Кажуть, що ще в радянські часи нащадки Терешенків планували власним коштом відбудувати маєток, та їм не дозволили.

Дениші відомі скелелазам усієї країни, гранітні скелі над Тетеревом ніби спеціально пристосовані для тренувань. Сама ж річка у цій місцині – це більшу частину невеличкий потічок.

Справа в тому, що за течією річку перекриває цілий каскад дамб, з яких, здається, найбільша – саме під Денишами (вона мені конкретно нагадує споруду з фільму «Утікач» з Гарісоном Фордом).