2000 р. Церкви України: Закарпаття

Данилово Хустський район

Церква св. Миколи Чудотворця. 1779.

У 1751 p. дерев’яна церква св. Миколи була в посередньому стані, з одним дзвоном, з вежею, всіма образами прикрашена, невідомо ким благословлена.

У 1801 р. йдеться про нову дерев’яну церкву, збудовану громадою, а філія була в Шандрові (тепер Олександрівка).

Данилівська готична церква – наймолодша серед готичних церков Хустщини (згідно з написом на дверях, збудована ANNO 1779 ро бож іє хє [Іс Хс ?] АΨОΘ міц ма ника дня ДІ, тобто – 14 травня 1779 року) і, можливо, найгарніша.

Церква має дивовижні пропорції. Композиція форм підкреслює стрімкий злет вежі з дуже високим шпилем: здається, ще мить – і дерев’яне диво здолає земне тяжіння.

Споруда двозрубна, тридільна, збудована з дубових колод. Зруб нави з бабинцем має опасання і високий двосхилий дах. Значно менший вівтарний зруб вкрито стрімким дахом. На західному фасаді бабинець продовжений закритим ґанком з аркоподібними прорізами. Такі ж віконця має вівтар. Вікна нави – квадратні, заґратовані кованими готичними” прутами з вигнутими “вусиками”. Над ґанком, вище опасання влаштовано відкриту галерею.

Мотив аркади повторено в формі голосниць під шатром вежі. Всередині дерев’яна ажурна арка відділяє бабинець з плоским перекриттям від нави та вівтаря, перекритих високими коробовими склепіннями. Збереглися розписи 1828 р. роботи художника І. Корнмаєра. Біля церкви стоїть струнка дерев’яна каркасна дзвіниця під шатровим верхом. У 1935 р. проведено ремонт вежі церкви.

У 1968 р. архітектори Л. М. Дмитрович та І. Р. Могитич реставрували обидві пам’ятки.

У кінці 1930-х років інженер Е. Еґреші виготовив проект нової мурованої церкви для Данилова, але до спорудження храму не дійшло.