Архангел Михаїл з діяннями: вигнання з раю

Вплив автора здвиженської ікони «Св. Юрій» позначився і на низці робіт, передусім на групі ікон з Дальови, Угерців, Берегів-Долішніх, Ванівки та інших місцевостей Лемківщини. Притаманними для цієї майстерні, що діяла на зламі XV – XVI століть, були такі риси, як круглий вилицюватий овал обличчя з досить темною карнацією (у пізніших образах) та скупими штриховими бліками, досить короткий ніс, своєрідний малюнок виразних очей, підочних мішечків та уст, пряма, інтенсивно забарвлена верхня губа і мала, пухка нижня. Складки в драпіровках – простолінійні, гострого рисунка. В колориті помічаєтьря тенденція до більшої насиченості й потемніння кольорів, що разом з посиленням графічних елементів властиве творчості багатьох художників того часу.

Дуже подібними до цієї групи ікон за колоритом, малюнком і трактовкою деталей є ікови «Архістратиг Михаїл з діяннями» кінця 15 ст. з Дальови та «Старозавітна трійця» невідомого походження, можливо початку XVI століття, але з очевидними рисами живопису кінця XV століття. Остання, цікава тим, що розташування трьох ангелів біля столу нагадує рубльовську «Трійцю». Однак колорит, малюнок, організація композиції, а також внесені побутові елементи (сюжет з Авраамом і Сарою) створюють образ іншого складу і настрою. Як відомо, цей тип композиції мав також поширення в XIV – XV століттях і в пізньовізантійському малярстві. Ангела-воїна зображено на дальовській іконі фронтально у вогненно-червоному плащі, що створює звучний контраст з темним синяво-зеленим насиченим тлом. Майстерно виконані малі суміжні композиції «діянь», як, наприклад, «Вигнання з раю». В типі обличчя ангела з виразними чорними очима знаходимо вже риси, властиві багатьом пізнішим зображенням, поширеним у XVI столітті на Бойківщині (с. 235 – 236).

Для обличчя особливо характерні дуже виразні широко відкриті очі, як це ми спостерігали у дальовського «Архістратига Михаїла з діяннями», або дещо звужений мигдалевидний овал із своєрідним виділенням повік і підочних мішечків (с. 247).

Вигнання з раю. Деталь ікони «Архістратиг Михаїл» з Дальови. Кінець XV ст. Львівський музей українського мистецтва.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 236.