Церква св.Филипа

Церква св.Филипа

Церква св.Филипа 1891 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 81].

Церква розташована в центрі села біля головної вулиці. Дзвіниця розташована в позиції С3. Спостереження М.І.Жарких, 29.06.1989 р.

Дерев’яна церква св.Филипа 1891 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 104].

с. Чоловичі (Чуловичі).

Городоцький.

Церква св. ап. Филипа. 1891.

Вперше церква згадується у 1578 р. Попередня дерев’яна була збудована у 1692 р. У 1891 р. на її місці постав існуючий дерев’яний тризрубний триверхий храм, завершений шоломовими банями на високих світлових восьмериках. Дата побудови церкви міститься в основі хреста на ліхтарі нави церкви. У 1910 р. добудовано з заходу бабинець. При ремонті 1965 р. добудована південна ризниця, а у 1987 р. – північна. У 1951 р. церква зачинена. З 1989 р. належить до української автокефальної православної громади.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 231.

Довідка на сайті