Фортеця

В 1638 р. на старому городищі відновлено фортецю і острог. В 1639 р. 6 башт острога вже були збудовані, 3 – не збудовані, рів не викопаний через нестачу хліба [Історія міст і сіл УРСР : Харківська область. – К.: 1967 р.].

У північно-східних районах, які тоді входили до складу Російської держави, широко провадилось будівництво нових міст. З кінця XVI століття Слобідську Україну активно заселюють українці й росіяни. У 20 – 50-х роках XVII століття міста тут засновують переважно козаки, вихідці з центральних та західних районів України. Наприклад, група козаків з родинами, загальним числом понад три тисячі душ, заснувала в 1638 році місто Чугуїв [А.Г.Слюcapский. Социально-экономическое развитие Слобожанщины в XVII – XVIII вв. X., 1964, стор. 45]. За рік на мису, що утворювався річками Сіверський Донець та Чугівка, було збудовано фортецю-острог з вежами, зроблено хід до води і розміщено в укріпленнях 700 дворів для переселенців. Фортеця мала форму чотирикутника, двори розташовувались у кварталах, що утворювали досить чітку радіально-кільцеву сітку вулиць. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 64, 66]

Не очень ярко выраженным, но все же радиалыю-концентрическим был план Чугуева, в центре которого находилось первоначальное укрепленное ядро прямоугольной формы [Цапенко М. Архитектура Левобережной Украины XVII – XVIII веков. – М.: 1967 г., с. 52].