Церква Вознесіння господнього

Дерев’яний храм, споруджений 1738 р., належить до числа найбільш складних і оригінальних творів традиційного церковного будівництва Поділля. Неповторність художнього вирішення пам’ятки проявляється в сміливому поєднанні прямокутного, витягнутого у поздовжньому напрямку бабинця, пластичного восьмерика нави та гранчастого вівтаря. Усі три об’єми оперезані розлогам піддашшям на фігурних кронштейнах Це створює композиційний перехід від землі до струнких об’ємів храму.

Особливою складністю і пластичним різноманіттям вирізняегься завершення Вознесенської церкви, побудоване на вмілому використанні різної кількості відмінних за формою заломів центрального та бічних верхів. Для більшої виразності загальної композиції рублене перекриття бічних верхів приховане у масиві високого гранчастого даху. Разом з тим багатозаломна конструкція центрального верху цілком виявлена у зовнішніх формах. Це помітно підкреслює домінантну роль нави у структурі будівлі.

В.Т.Завада

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 243.