2007 р. На хаті Сковороди ремонтують очеретяний дах

Інна Москальчук

Дата: 25.10.2007

Наприкінці жовтня в райцентрі Чорнухи на Полтавщині відкриють садибу-музей філософа Григорія Сковороди, яка була на ремонті.

– Очеретяний дах протікав. Капітальний ремонт не робили з 1980-х років, – розповідає завідувач Літературно-меморіального музею ім. Сковороди Микола Соляник, 39 років.

На місці хати батьків філософа 1972 року з глини та дерева відтворили українську садибу XVIII ст. з плетеним тином, клунею, коморою та криницею-журавлем.

– Перекривати дім запросили майстрів із Кобеляк. Новий очерет заготовили в Чорнухах, – каже Соляник. У хаті Сковороди є рушники, посуд, меблі ХVIII-XIX століть.

– Жодних муляжів, – хвалиться Микола Соляник. – Є дерев’яна колиска кінця XIX століття. У клуні старий сільський реманент.

60 тис. грн на ремонт будівлі виділено з районного бюджету.

Цього року Чорнухи перемогли у Всеукраїнському конкурсі проектів розвитку місцевого самоврядування. Представляли програму розвитку в селищі туризму. Виграли грант – 195 тис. грн. Гроші райцентр отримає наступного року.

– Біля садиби Сковороди розіб’ємо алеї, висадимо дерева, квіти, – говорить голова Чорнухинської районної ради Микола Кривчун, 55 років. – Назвемо ”Сад божественних пісень” за назвою його збірки. Хочемо збудувати котельню біля музею, відремонтувати приміщення старої церкви та відкрити там картинну галерею. А також випустити два путівники по Чорнухинщині.

Джерело: “Газета по-українськи”