Паспортна інформація

Червономаяцьке городище

Пам’ятка археології

ІІІ ст. до н.е.- IV ст. н.е.

Розміщення:

Херсонська обл., Бериславський район, с. Червоний Маяк в 0,8 км на північний схід від селища, між правим берегом Каховського водосховища і лівим берегом балки Пропасної.

Загальний опис:

Городище, що має трапецієвидну форму, орієнтоване уздовж правого берега водосховища в напрямку з північного сходу на південний захід. Розташоване на висоті 25 м від рівня води. Межами городища на північному сході, північному заході й південному заході є вали і рови: по лінії північний схід-південний захід межа – береговий обрив. Майже вся площа пам’ятки оточена балкою Пропасною та її відрогом. Площа городища – 3 га. Поверхня пам’яки задернована.

На городищі виявлені залишки кам’яних споруд, у тому числі сліди бруківки, що проходила по центру пам’ятки у напрямку північ-південь. Серед знахідок: уламки античних амфор, червонолакової, сіроглиняної, ліпної кераміки, ольвійська монета, римська монета IV ст. н.е.

Історична довідка:

Пам’ятка є пізньоскіфським городищем сарматського часу. Пам’ятка вперше згадується С.І. Мишецьким в рукопису 1740 р. (“История о казаках запорожских…”). В 60-х роках XIX ст. обстежене розвідкою А.П. Чиркова; в 1895 і 1909 р. – розвідкою В.І. Гошкевича (Херсонський музей); в 1950-1951 рр. – розвідкою Н.М. Погребової (Степова експедиція Інституту історії матеріальної культури АН СРСР); в 1965 і 1973 рр. -розвідкою Е.О. Симоновича (Інститут археології АН СРСР).

Колекції знахідок зберігаються в Херсонському краєзнавчому музеї та в Інституті археології АН СРСР у Москві (на 1975 р.).

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р.; Рішення Херсонського облвиконкому № 198/9 від 14 травня 1970 р.

Охоронний № : 138

Мышецкий С.И. История о казаках запорожских …- Одесса, 1852. С. 71.

Чирков А.П. Краткий очерк городищ, находящихся по Днепру и его лиману // ЗООИД.- Т. VI, Одесса, 1867.- С. 549.

Гошкевич В.И. Древние городища по берегам низового Днепра // ИАК.- Вып. 47.- СПб., 1913.- С. 134-135.

Сымонович Э.А. Разведки в Херсонской и Одесской областях // Археологические открытия 1973 года.- М., 1974.- С. 345.

Звіти наукового архіву Інститута археології АН УРСР.

Ілюстративні матеріали: