Синагога

Синагога

Червоноград (Христинопіль). Синагога мурована

Збудована в 1795-1800 роках. Згідно з „Донесенням Галицькому намісництву” за 1827 рік, у місті тоді функціонували „одна мурована синагога, 1800 p., і один дерев’яний бетмідраш” (без дати). Двоярусні синагогальні приміщення добудовували, очевидно, пізніше. Монументальна класицистична божниця стояла поряд з бетмідрашем. Масивну кубічну брилу молитовної зали увінчував багатопрофільований карниз, над яким здіймався чотирисхилий бляшаний дах. Стіни членувалися лопатками на три поля з великим півциркульним віконним прорізом і круглою нішею в кожному. Центральне поле східного фасаду мало кругле вікно для освітлення ніші Тори. Синагогальні приміщення прилягали до основної молитовної зали З двох боків. Головний вхід підкреслював портик з трикутним класицистичним фронтоном. Про інтер’єр відомостей не віднайдено. Божницю знищено під час Другої світової війни.

ЦДІАУЛ. – Ф. 146. – Оп. 85. – Сир. 2367. – Арк. 4-6.

Площанский В. Кристинополь // Литературный сборник, издаваемый Галицко-Русскою Матицею. – Львов, 1887. – С. 264.

Джерело: Бойко О. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини: синагоги. – Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 55.