2007 р. Привид фашизму

Ірина Гищук

Дата: 03.08.2007

Російські політики вкотре звинуватили Україну в неонацизмі, вандалізмі та хуліганстві. Цього разу підставою став обеліск танкістам у Червонограді, який місцева влада нещодавно демонтувала через аварійність стели для подальшої реконструкції.

Втім, російські газети вчора вийшли із “сенсаційними” заголовками про віроломний знос радянського танка.

Обеліск танкістам-визволителям від німецьких загарбників уже тривалий час перебував у занедбаному стані. Тож у Червонограді надумали його відремонтувати. Відновлювальні роботи розпочали ще у квітні, проте через аварійність стели (що підтвердили висновки фахівців двох інститутів) обеліск довелося знести. Жодного танка і поховань, за словами Ореста Орловського, заступника міського голови Червонограда, там не було, тільки назви військових частин, які звільняли місто від фашистів.

Влада міста обіцяє, що на території біля “Вічного вогню” невдовзі буде встановлено гранітні плити, де викарбують назви військових частин. Проект уже погодив головний архітектор міста, а з міського бюджету на це виділили 49 тис. грн.

У сквері ж, де стояв обеліск, планують облаштувати дитячий майданчик. Там уже встановлено лавочки. Із таким розвитком подій погодилася й червоноградська ГО “Рада ветеранів війни”. Спокійно поставився до ситуації і Євґєній Гузєєв, Генеральний консул РФ у Львові, який докладно вивчив історію з обеліском.

– Ситуація є неоднозначною. З одного боку, погано, що обеліск зруйнувався, оскільки за ним ніхто не доглядав. З іншого – відреставрувати його справді неможливо, хоча спершу міська влада саме це й хотіла зробити, – прокоментував “Газеті” ситуацію Євґєній Гузєєв. – Зрештою, в Червонограді пообіцяли, що до жовтня встановлять новий пам’ятний знак.

Та незадоволені таки знайшлися. Віце-спікер Держдуми РФ Владімір Пєхтін, коментуючи рішення влади Червонограда перенести обеліск танкістам, зазначив, що це свідчить про відновлення спроб викривити минуле та стерти з пам’яті українського народу видатні сторінки історії, коли росіяни й українці, пліч-о-пліч воювали проти “коричневої чуми”.

За його словами, “все європейське суспільство має звернути увагу на ті процеси, які відбуваються в балтійських країнах, а також в Україні. Адже таке потурання з боку влади, яка часто не припиняє діяльності неонацистських організацій може мати наслідком відродження фашизму в Європі”.

Свого колегу підтримав й депутат Держдуми Алєксєй Сігуткін. На його думку, Росія має заявити, що “частина українського керівництва ставиться до неї недружньо”.

– Нам обов’язково потрібно через дипломатичні канали заявити свою офіційну позицію. Якщо хуліганства не помічати, його стає все більше, – сказав пан Сігуткін.

Євґєній Гузєєв каже, що не може коментувати заяви російських парламентаріїв.

– Я доповів про ситуацію у МЗС Росії, а також послу РФ в Україні, тож вони обізнані з проблемою, – сказав пан Гузєєв “Газеті”. – Можливо, депутати просто не володіють правдивою інформацією, а сформували свою думку на підставі матеріалів у ЗМІ, які могли висвітлити ситуацію викривлено. Ви ж знаєте, як це буває…

Безумовно, в мас-медіа, як і в будь-якій іншій галузі, трапляється некомпетентність. До прикладу, низка російських ЗМІ замість демонтованого обеліска побачила цілий танк. Та чи не надто часто намагаються перекласти провину на журналістів? Може, варто зважати й на можливу некомпетентність представників влади, які розкидаються заявами, не вивчивши проблеми? Або ж річ не лише в некомпетентності…

Джерело: “Львівська газета”