Собор св.Духа

Собор св.Духа

Кафедральний собор 1884 р. (просп.Сталіна) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 99].

(вул.Леніна, 85) [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 616].

Собор св.Духа на розі вулиць Леніна та Пушкіна, вівтар 69°, головний фасад обернений до вул.Леніна (С3). Спостереження М.І.Жарких 10.07.1991 р.

Собор збудований у стилі пізнього класицизму протягом 1844-1866 років. Автор проекту – видатний віденський архітектор Ферденант Реаль (Roell). Споруда складається з триманого нефу, типового для буковинської культової архітектури, та двох однакових дзвіниць біля головного фасаду. Над головним входом в тімпанс, на синьому фоні, вміщена корона над схрещеними митрополичою палицею та хрестом. Внутрішня розкриття висотного простору іде на всю висоту центрального нефу і куполу. Інтер’єр був розписаний групою віденських художників на чолі з Карлом Йобстом. Розписи виконані в дусі академізму, олією по штукатурці. Спочатку це був один із конкурсних проектів Ісаакіївського собору в Санки-Петербурзі. Така споруда не може не вразити.