2008 р. Костел “Серце Ісуса” до 600-річчя Чернівців не відреставрують

Дата: 07.04.2008

Нині споруда єзуїтського костелу “Серце Ісуса” в аварійному стані, шпиль нахилився, а дах потребує негайного ремонту. Проте, розпочати реконструкцію поки не можуть через те, що в храмі знаходиться обласний архів, передає портал Сіті. Перемістити документи у нове приміщення, на вулиці Текстильників, також не мають змоги – не вистачає 2 мільйонів гривень на облаштування системи кондиціонування.

Єзуїтський костел “Серце Ісуса”, що зведений у готичному стилі, поступово втрачає своє обличчя. Вже давно він не є місцем масового паломництва туристів, та й самих чернівчан. Адже знаходиться у жахливому стані. Облуплені запліснявілі стіни, нахилений на 19 градусів шпиль та аварійна будівля зовсім не приваблюють шанувальників архітектурних та історичних пам’яток. Міській владі про це відомо, тому костел і внесли в перелік споруд, які до шістсотріччя Чернівців мали привести у належний вигляд.

Проте роботи не ведуть ані зовні, ані всередині. Адже нині тут розміщений обласний архів. І допоки документи не заберуть з єзуїтського храму, про жодні ремонти йтися не може, наголошують архітектори. І зауважують, що нинішнє приміщення училища мистецтв вже взяли у риштовання.

Перенести документи з приміщення костьолу обіцяють вже кілька років. Вже навіть приміщення приготували – на вулиці Текстильників. Та й кошти виділяють, зазначив заступник начальника управління капітального будівництва ОДА Василь Верига, але недостатньо. До того ж, планують фінансування на кінець року, коли будівельники вже не працюють. Тож переїзд архіву кілька разів відкладався.

Проте цьогоріч фахівці вже “вибили гроші” в держави. І цього місяця чекають на перші 800 тисяч гривень. Загалом, на нове приміщення, облаштування системи кондиціонування та пожежогасіння не вистачає 2 мільйонів 236 тисяч гривень. Кошти, а точніше, їхня відсутність, – це єдине, що вчергове затримує переїзд архіву, наголошує директор обласного архіву Дмитро Жмундуляк.

– Коли вже буде завершено реконструкцію, ми зразу готові до переїзду. Всі справи у нас картоновані, повністю складений графік переїзду, так щоб можна було якомога швидше переїхати. У нас в костелі зараз зберігається 1 млн 200 тисяч справ. І нам потрібно як мінімум півроку для того, щоб переїхати”, – зазначив Д. Жмундуляк.

Виходить, що до жовтня костел не реставруватимуть. Тим паче, що “традиційна передсвяткова побілка фасаду” будівлю не врятує.

– Одним косметичним ремонтом там не обійтися. – переконаний головний архітектор Чернівців Сергій Гомонович.

– Там необхідно робити кардинально. Так, за рішенням виконкому, архів переходить на вулицю Комунальників, а приміщення буде передано територіальній громаді. На сьогоднішній день виготовлено кошторис і передано в управління капітального будівництва щодо вжиття заходів щодо покращення стану будівлі, – зауважив він. Ремонт даху та заміна покрівлі, разом із кроквами, за документами, вартують більше мільйона. А першочергові заходи зі збереження цієї пам’ятки історії та архітектури, потягнуть на цілих два.

– Якби знайшли гроші ще в минулому році, то вже би зробили покрівлю і можна було би рухатися далі і фасад робити, і інше”, – зазначив заступник начальника управління капітального будівництва ОДА Василь Верига.

Щоправда, зробити усе це не встигнуть навіть до завершення ювілейного року. Та й вартуватиме реставрація костелу “Серце Ісуса” не один мільйон, а може й десяток мільйонів гривень. Проте, втратити унікальну пам’ятку, що була зведена на пожертви католицької общини єзуїтів, у 1891 році, для Чернівців неприпустимо і навіть ганебно.