2010 р. У Чернівцях до Вірменської церкви повернули скульптури апостолів Петра і Павла

Дата: 23.06.2010

Скульптури апостолів Петра і Павла, які зникли з постаментів біля Вірменської церкви у Чернівцях у 70-х роках минулого століття, повернули на своє історичне місце. На їх реставрацію з цільового фонду соціально-економічного розвитку міста виділено майже 10 тисяч гривень. Про це ЗІКу повідомили 22 червня у прес-центрі міської ради.

Кам’яні скульптури Петра і Павла були встановлені біля центрального входу до Вірменської церкви, де нині розташована Органна зала обласної філармонії, ще у 1975 році при освяченні храму, який носить імена цих святих. У 70-х роках минулого століття скульптури зникли.

Лише у 2008 році їх випадково знайшов на занедбаній могилі кладовища на вулиці Зеленій 66-річний пенсіонер Валерій Квітко. Вирізьблені з каменю фігури апостолів збереглися, хоча із незначними пошкодженнями: у Павла відбито лезо меча, який він тримає у правій руці, а в Петра немає частини символічного ключа від райських воріт.

За рішенням міськвиконкому скульптури святих Петра і Павла з кладовища на вулиці Зеленій перенесли на їхнє первинне місце – біля Вірменської церкви. Відновлені скульптури буде урочисто відкрито у День святих апостолів Петра і Павла, 12 липня, – під час Петрівського ярмарку. Їх включать до переліку пам’яток монументального мистецтва Чернівців. На ці пам’ятки, які обласній філармонії рекомендовано взяти на баланс та утримання, буде укладено охоронний договір.

Джерело: «Західної інформаційної корпорації»