2008 р. Вандали пошкодили Меморіал румунським героям у Чернівцях

Дата: 03.11.2008

Меморіальний комплекс жертвам політичних репресій та румунським воїнам, які загинули під час Другої світової війни у Чернівцях на єврейському кладовищі ще не встигли освятити та відкрити, як вже намагалися осквернити. Про це повідомив ZAXID.NET голова товариства репресованих та політв’язнів “Голгофа”, депутат міської ради Петро Грігор.

Невідомі особи серед білого дня зрушили з місця пам’ятник жертвам румунських політв’язнів на території єврейського кладовища у Чернівцях та пошкодили його огорожу.

Голова товариства репресованих та політв’язнів “Голгофа”, депутат міської ради Петро Грігор звернувся до Управління СБУ в Чернівецькі області та Першотравневе РВ МВС України в Чернівецькій області з проханням розшукати та притягнути до відповідальності невідомих осіб, які вдалися до такого ганебного вчинку.

Як повідомив Петро Грігор, на меморіальному кладовищі у Чернівцях поховано 400 румун, які були розстріляні в червні 1941 року, та 695 солдат румунської армії.

У цьому році румунська сторона отримала згоду на впорядкування цього меморіального комплексу власним коштом. Роботи з облаштування меморіалу у Чернівцях здійснювало Бюро Культу Героїв Румунії за підтримки румунського Уряду. Наразі ведуться перемовини між МЗС Румунії та України щодо дати офіційного відкриття цього меморіалу, яке планується на кінець листопада.

Товариство політв’язнів та репресованих “Голгофа” висловило сподівання, що акт вандалізму не матиме негативного впливу на відкриття українською та румунською стороною цього довгоочікуваного меморіалу.