2008 р. Меморіал румунським героям у Чернівцях пошкодили не вандали, а шанувальники

Дата: 04.11.2008

Директор історико-культурного заповідника “Кладовище на вул. Зеленій” Анжела Ніколаєва спростувала заяву товариства репресованих та політв’язнів “Голгофа” про акт вандалізму на меморіалі румунським героям у Чернівцях. Вона вважає, що пам’ятний знак та огорожу на меморіалі, який ще не відкритий для доступу, пошкодили при спробі зробити покладання вінків та квітів. Про це сьогодні, 4 листопада, повідомляє власкор ЗІКу.

Як розповіла ЗІКу Анжела Ніколаєва, спорудження меморіалу на місці поховання у Чернівцях 695 солдат румунської армії та 400 румун – мирних жителів, які загинули під час ІІ світової війни, ведеться за кошти румунської сторони і ще остаточно не завершено. Відкриття меморіалу заплановане на кінець листопаду, а доступ до нього ще закритий.

Представники румунського товариства дійсно зробили заяву про те, що меморіал пошкоджено. На місце події були викликані правоохоронці та представники румунської організації, яка опікується спорудженням меморіалу. Встановлено, що пам’ятний знак трохи зсунуто та відігнуто огорожу, біля пам’ятного знаку був вінок і квіти.

Анжела Ніколаєва вважає, що ці ушкодження виникли при спробі покласти до пам’ятного знаку вінок, оскільки він ще не був закріплений. На її думку, особи, які прийшли до меморіалу, не змогли туди потрапити через зачинену огорожу і тому відхилили її, щоб здійснити покладання.

Директор історико-культурного заповідника звернула увагу також на те, що пам’ятний знак та огорожу намагалися повернути на місце, тоді як вандали до таких дій не вдаються.

Адміністрація кладовища запропонувала румунській організації, яка споруджує меморіал, забезпечити вільний до нього доступ.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»