1998 р. Храми Чернігова

Трохи далі від собору, в садку, але виходячи переднім фасадом на площу, зберігся невеликий дерев’яний будиночок, що дуже шанувався мешканцями монастиря і прочанами як житло святого Феодосія Углицького. Тут в ХVII – ХVШ ст. жили настоятелі монастиря. Рік побудови – 1688 р. – зазначений різьбленим написом на сволоку. Це найдавніший дерев’яний будинок, що зберігся в Наддніпрянській Україні. Після зведення в 1811 р. покоїв настоятелів біля теплої Петропавлівської церкви в цьому будинку жили намісники, а з 1892 р. розміщувалась іконописна майстерня. Будиночок дуже попсований і, виходячи з малюнку 1706 р., те, що збереглося, складає тільки східну частину досить великого колись будинку. Стіни – дерев’яні, обшиті горизонтальними дошками. Перекриття – традиційне для українських дерев’яних будинків – на сволоках. Існуючий зараз дах будинку з бляшаною покрівлею був зроблений під час «поновлення» на початку нашого століття.

Улітку 1921 р., коли закрили монастир, було наказано розібрати цей будинок. На клопотання музейних працівників про збереження пам’ятки дерев’яного будівництва представник місцевої влади відповів: «… нехай краще загине історична пам’ятка, ніж збережеться пам’ять про Феодосія Углицького». Тільки ціною величезних зусиль, звертанням до Києва пам’яткоохоронцям Чернігова вдалося врятувати будинок [Нестуля О. Доля церковної старовини в Україні. – К.: НАН України, 1995, т. 1, с. 97].

Джерело: Віроцький В.Д. Храми Чернігова. – К.: Техніка, 1998 р., с. 117.