1998 р. Храми Чернігова

Одним із духовних скарбів міста є Чернігівський історичний музей, розміщений у колишньому губернаторському домі на території дитинця. Формально музей був створений у 1925 р. шляхом об’єднання Чернігівського музею історичних старожитностей, Чернігівського єпархіального зібрання старожитностей (музей культів у радянський час), етнографічного музею і музею поміщицького побуту і мистецтв. Фактично музей започаткований славетним збирачем старожитностей Василем Васильовичем Тарновським (молодшим), котрий збирав свою колецію з 50-х рр. XIX ст., але його колеція починалась із зібрання його дядька Григорія Степановича Тарновського, хазяїна маєтку Качанівка в Ічнянському районі.

З нагоди 100-ліття музею, одного з найстаріших в Україні, постановою Кабінету міністрів від 21.11.1991 р. йому повернено ім’я великого українського колекціонера В. В. Тарновського. У музеї зараз зберігається понад 154 тис. експонатів.

Джерело: Віроцький В.Д. Храми Чернігова. – К.: Техніка, 1998 р., с. 85 – 86.