Дитинець

Полкова канцелярія

Полкова канцелярія

Розмір зображення: 800:515 піксел

Будинок полкової канцелярії 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 103].

Будинок Я.Лизогуба 1690-х рр., перебуд. 1718 – 1750 рр. [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Яків Лизогуб був чернігівським полковником у 1686 – 1698 рр. Після його смерті будинок купив гетьман І.С.Мазепа, а в 1709 р. його було конфісковано і передано полковій канцелярії.

Старі вікна розтесано і нові вікна прорубано десь у 1860-1870-х рр. [Логвин Г.Н., Яблонський Д.Н. Будинок Якова Лизогуба в Чернігові. – Питання історії архітектури і будівельної техніки України”, К., 1959 р.].

Будинок полкової канцелярії 17 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Будинок полкової канцелярії кін. 17 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Вкладені елементи

О.Сластьон. Будинок полкової канцелярії в Чернігові. Літографія. 1890-і рр. 	Джерело: З української старовини. – К.: Мистецтво, 1991 р., с. 115.
1890-і рр. Загальний вигляд (+)
1967 г. Архитектура левобережной Украины
1967 г. Архитектура левобережной Украины (+)
1982 г. Украина и Молдавия (+)
Вигляд з південного заходу [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1986 г., т. 4, с. 271] 	ПОЛКОВОЙ КАНЦЕЛЯРИИ ДОМ,…