2009 р. Чернігівські науковці не є прихильниками передачі історичних храмів

Дата: 16.01.2009

Пам’ятки домонгольської пори передавати вірянам було не варто. Таку думку висловила головний зберігач-завідувач відділу фондів Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Ольга Травкіна.

Як повідомляє кореспондентка РІСУ Любов Потапенко, нині в найдавнішому цегляному храмі часів Київської Русі (спорудженому на початку 11-го століття), який досі добре зберігся – Спасо-Преображенському соборі – триває художня реставрація іконостасу XVIII століття. Фінансує дослідницькі та реставраційні роботи релігійна громада УПЦ (МП), в користування якої на початку 1990-х років було передано названу культову споруду. Керівниками і консультантами цього проекту виступають фахівці архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

За словами Ольги Травкіної, з боку настоятеля та священиків Спасо-Преображенського собору є повне розуміння серйозності та важливості справи. Однак об’єктивні умови, в яких перебуває споруда XI століття, примушують чернігівських науковців задуматися над тим, чи взагалі доцільно передавати безцінні історичні пам’ятки для їх подальшої експлуатації. Адже постійна кіптява від свічок низької якості, несприятливі перепади температурного режиму та вологості в приміщенні, вібрації від постійного перебування людей та інші малопомітні на перший погляд чинники руйнують безцінну пам’ятку зсередини: страждають старовинні фрески, різьблення, розписи, позолота.

Отож місцеві науковці схиляються до думки, що все-таки краще було б дозволяти богослужіння в давніх храмах лише на великі свята, як це відбувається в Софії Київській. Той факт, що в Чернігові зосереджена найбільша кількість архітектурних пам’яток домонгольської пори, ніж в інших старих містах Європи, не дає права послаблювати до них увагу.

«Сподіваємося, що в цьому році будуть виділені державні кошти і на ремонт усього Спасо-Преображенського собору, – сказав генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь.

– Усі древні храми, якими опікується наш заповідник, повинні ремонтуватися почергово, адже вони є державними – про це не треба забувати, – хоча в них і господарюють певні релігійні громади. Я також прихильний до думки, що не варто було передавати безцінні історичні перлини в постійне користування. Звісно, про повернення їх назад мова не йде, але шкідливий вплив оточуючого середовища на них треба якось мінімізувати».

Джерело: РІСУ