Дитинець

Дитинець

Розмір зображення: 800:533 піксел

Дитинець літописного міста Чернігова (урочище Вал) – пам’ятка археології (9 – 13 ст.) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

В 10 – 13 ст. існували укріплення дитинця довжиною 1600 м, Третяка – 1600 м, Єлецького монастиря – 800 м, окольного міста – 8000 м.

В 1667 р. у південному куті дитинця збудована цитадель розміром 20:25 саженів (42.6: 53 м). Укріплення дитинця відремонтовано в 1670-х рр. [Логвин Г.Н. Чернигов, Новгород-Северский, Глухов, Путивль. – М.: Искусство, 1965 г.].

Дерев’яна фортеця збудована в 1531 – 1535 рр. [ІМСЧн].

У Чернігові встановили пам’ятник князю Ігорю (4 Жов 2012)

У Чернігові урочисто відкрили пам’ятник князю Чернігівському і Київському Ігорю Ольговичу, повідомляє УНІАН. Бронзова 2-метрова фігура князя встановлена в історичному центрі міста – на Валу між Борисоглібським та Спасо-Преображенським соборами…

2011 р. План Google
2011 р. План Google
1987 р. 17 березня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 324-13.
1987 р. Гармати на валу на тлі церкви св.Катерини
1987 р. 17 березня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 317-27.
1987 р. Загальний вигляд дитинця з півночі
1989 р. 21 травня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 490-33.
1989 р. Панорама дитинця з Болдиних гір (+)
1987 р. 17 березня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 322-33.
1987 р. Літописець, Паркова скульптура
Спасо-Преображенський собор 11 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с.…
Собор св.Спаса (+)
Монастир Борисоглібський
Монастир Борисоглібський (+)
Церква Благовіщення 1186 р. на княжому дворі у дитинці. Тринефна, триапсидна, восьмистовпна, одноверха, з галереями. Збереглись археологічні рештки…
Церква Благовіщення (+)
Церква св.Михаїла
Церква св.Михаїла
Будинок полкової канцелярії 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с.…
Полкова канцелярія (+)
Будинок архієпископа 1780 р. (вул.Фрунзе, 12) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956…
Будинок архієпископа (+)
Губернаторський будинок 1804 р. (вул.Горького, 3) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав,…
Будинок губернатора (+)
Дворянське зібрання