1998 р. Храми Чернігова

Розмір зображення: 924:393 піксел

Дзвіниця, розташована через вулицю, побудована в 1772 – 1779 рр., раніше самої церкви. Ця будівля дуже схожа на дзвіницю Кирилівського монастиря в Києві, споруджену І. Г. Григоровичем-Барським в 50-х рр. XVIII ст., що була зруйнована в 30-х рр. нашого століття. Дзвіниця в Чернігові, на щастя, збереглась до наших днів без пошкоджень. Зовнішній вигляд дзвіниці пишніший, ніж самої церкви, і справляє дуже добре враження своїми мальовничими обрисами. Як зазначив Г. Н. Логвии, у дзвіниці «… відчувається рука досвідченого зодчого, який досконало володіє «таємницями» професійної майстерності» [Логвин Г. Н. Чернигов. Новгород-Северский. Глухов. Путивль. – М.: Искусство, 1965, c. 121].

Планувальну основу будівлі дзвіниці (рис. 25) складають три восьмибічних гранчастих об’єми першого поверху, що нагадують про дерев’яні українські зрубні церкви. Ці об’єми сполучені по поздовжній осі й утворюють приміщення невеликої церкви на нижньому поверсі дзвіниці. Башта для дзвонів, побудована над середнім об’ємом, має так само восьмикутну форму в плані. Сходи до дзвонів влаштовані в товщі стіни.

Стіни дзвіниці виконані з рустовкою пілястр по ребрах об’ємів. Вікна оформлені наличниками з криволінійними сандриками. На другому ярусі зроблені арочні відкриті прорізи. Завершує дзвіницю мальовничий, вишуканої форми півсферичний купол на невисокому барабані зі струнким шпилем (рис. 26).

Джерело: Віроцький В.Д. Храми Чернігова. – К.: Техніка, 1998 р., с. 186 – 187.