Церква Казанської ікони богородиці

2007 р. Храм на честь перемоги над Наполеоном відсвяткує 180-літній ювілей

Дата: 07.06.2007

Маленький і акуратний зовні, надзвичайно теплий і затишний усередині – таке враження створюється від знайомства з чернігівським храмом, побудованим на честь Казанської ікони божої матері.

Будівництво кам’яної однокупольної святині, яку увінчує дзвіниця, розпочалося в 1820-ому і закінчилося в 1827 році. Тому в 2007-ому храм може з повним правом відзначати 180-літній ювілей.

Свій нинішній привабливий вигляд храм набув під час реставрації в 90-ті роки стараннями нинішнього настоятеля отця Миколи Городнього. Гарний іконостас і розпис вівтарної частини храму виконав інший чернігівський священик – отець Анатолій Товстогон.

Навесні й улітку внутрішнє подвір’я, огороджене ажурним забором, перетворюється на справжній квітучий острівець…

Церкву спорудили жителі міста на честь перемоги у Вітчизняній війні 1812 року. Казанський храм кілька разів перебудовувався. Після звільнення Чернігова від німецько-фашистських загарбників в 1943 році в ньому розмістився кінотеатр, потім – ремонтно-монтажний комбінат.

Перед тим як церкву передали громаді Української Православної Церкви, вона певний час стояла пусткою й почала руйнуватися, а на подвір’я накопичилися гори будівельного й іншого сміття.

Вікторія Кудіна

Джерело: “Високий вал”