Могила Героя Радянського Союзу В.П. Подневича

Пам’ятка історії, монументального мистецтва

Черкаська обл., м. Черкаси, вул. Слави, на березі Дніпра.

Загальний опис:

Могила старшого лейтенанта В.П. Подневича розміщена в центрі півкруглої стели Пагорбу Слави, четверта в ряду індивідуальних могил Героїв Радянського Союзу.

Над могилами Героїв розміщена загальна прямокутна плита з граніту.

На лабрадоритовій надмогильній плиті висічений напис:

“Герой Радянського Союзу старший лейтенант Подневич Валентин Панасович 1923-1943”.

Розміри:

гранітної плити – 10,5:2,2:0,2 м;

надмогильної плити – 1,2:1,0 м.

Валентин Панасович Подневич (1923-1943 рр.) – старший лейтенант, командир батареї 849-гo артилерійського полку 294-ї стрілецької дивізії 52-ї армії Другого Українського фронту.

Народився в с. Судженка Кемеровської області, росіянин. В діючій армії з липня 1942 р.

У боях за Черкаси 2 грудня 1943 р. батарея В.П. Подневича потрапила в оточення. Завдяки умілим й рішучим діям командира, артилеристи прорвали кільце, знищивши при цьому 2 самохідні гармати, танк та багато живої сили ворога. 4 грудня батарея знищила 3 ворожі танки і самохідну гармату. Поранений командир особисто підбив фашистський танк гранатою. 5 грудня 1943 р. В.П. Подневич поліг смертю хоробрих на південно-східній околиці міста.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 17 травня 1944 р. В.П. Подневичу присвоєно (посмертно) звання Героя Радянського Союзу.

На Пагорб Слави останки героя були перенесені зі скверу на розі вулиці Комсомольської (нині Смілянської) і бульвару Шевченка у 1967 р.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Черкаської обласної Ради депутатів трудящих № 544 від 28.09.1973 р.

Охоронний №: 3.

Історія міст і сіл УРСР. Черкаська область.- К., 1972.- С.114-115.

Березовский А.А., Зудина А.Н. Герои – освободители Черкасщины.- Днепропетровск: Проминь, 1975.- С.117, 287-288.

Coca П.П., Березняк Г.І., Мельниченко В.М. Пам’ятки Черкас.- Черкаси, 1998.- С.14.