Могила Героя Радянського Союзу В.М. Молоткова

Пам’ятка історії, монументального мистецтва

Черкаська обл., м. Черкаси, вул. Слави, на березі Дніпра.

Загальний опис:

Могила лейтенанта В.М. Молоткова розташована в центрі півкруглої стели Пагорбу Слави, перша зліва в ряді індивідуальних могил Героїв Радянського Союзу.

Над могилами Героїв розміщена загальна прямокутна гранітна плита.

На лабрадоритовій надмогильній плиті висічений напис:

“Герой Радянського Союзу лейтенант Молотков Володимир Михайлович 1922-1943”.

Розміри:

гранітної плити – 10,5:2,2:0,2 м;

надмогильної плити – 1,5:1,2 м.

Володимир Михайлович Молотков (1922-1943 рр.) – лейтенант, командир взводу управління батареї 849-го артилерійського полку 294-ї стрілецької дивізії 52-ї армії Другого Українського фронту.

Народився в Москві, росіянин. У 1941 р. добровольцем пішов у діючу армію.

В боях за Черкаси 29 листопада 1943 р. його батарея знищила 5 кулеметних гнізд та близько 30 фашистських автоматників, 3 грудня артилеристи підбили 4 ворожих танки. У вуличних боях, командуючи гарматою, В.М. Молотков підбив ще 4 танки, знищив мінометну батарею, декілька кулеметів й близько сотні фашистів. 12 грудня 1943 р. В.М. Молотков поліг смертю хоробрих.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 лютого 1944 р. В.М. Молоткову присвоєно (посмертно) звання Героя Радянського Союзу.

На Пагорб Слави останки героя були перенесені зі скверу на розі вулиці Комсомольської (нині Смілянської) і бульвару Шевченка у 1967 р.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Черкаської обласної Ради депутатів трудящих № 544 від 28.09.1973 р.

Охоронний №: 3.

Історія міст і сіл УРСР. Черкаська область.- К., 1972.- С.114-115.

Березовский А.А., Зудина А.Н. Герои – освободители Черкасщины.- Днепропетровск: Проминь, 1975.- С.287-288.

Coca П.П., Березняк Г.І., Мельниченко В.М. Пам’ятки Черкас.- Черкаси, 1998.- С.13.