Могила Героя Радянського Союзу І.О. Онопрієнка

Пам’ятка історії, монументального мистецтва

Черкаська обл., м. Черкаси, вул. Слави, на березі Дніпра.

Загальний опис:

Могила старшого сержанта І.О. Онопрієнка розміщена в центрі півкруглої стели Пагорбу Слави, друга зліва в ряду індивідуальних могил Героїв Радянського Союзу.

Над могилами Героїв розміщена загальна прямокутна гранітна плита.

На лабрадоритовій надмогильній плиті висічений напис:

“Герой Радянського Союзу старший сержант Онопрієнко Іван Олексійович 1920-1943”.

Розміри:

гранітної плити – 10,5:2,2:0,2 м;

надмогильної плити – 1,5:1,2 м.

Іван Олексійович Онопрієнко (1920-1943 рр.) – старший сержант, навідник гармати 130-го окремого винищувального протитанкового артилерійського дивізіону 254-ї стрілецької дивізії 52-ї армії Другого Українського фронту.

Народився в с. Шахворостівці Миргородського району на Полтавщині, українець. В діючій армії з 1941 р.

У складі наступаючих військ одним з перших 14 листопада 1943 р. форсував Дніпро в районі Свидівки. У боях за Черкаси І.О. Онопрієнко разом з обслугою гармати 18 листопада знищив 4 танка ворога. Поліг смертю героя 1 грудня в районі цукрорафінадного заводу.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 лютого 1944 р. І.О. Онопрієнку присвоєно (посмертно) звання Героя Радянського Союзу.

На Пагорб Слави останки героя були перенесені з братської могили біля цукрорафінадного заводу у 1967 р.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Черкаської обласної Ради депутатів трудящих № 544 від 28.09.1973 р.

Охоронний №: 3.

Історія міст і сіл УРСР. Черкаська область.- К., 1972.- С.114-115.

Березовский А.А., Зудина А.Н. Герои – освободители Черкасщины.- Днепропетровск: Проминь, 1975.- С.287-288.

Coca П.П., Березняк Г.І., Мельниченко В.М. Пам’ятки Черкас.- Черкаси, 1998.- С.13.