Могила Героя Радянського Союзу Ф.Ф. Лазарєва

Пам’ятка історії, монументального мистецтва

Черкаська обл., м. Черкаси, вул. Слави, на березі Дніпра.

Загальний опис:

Могила молодшого лейтенанту Ф.Ф. Лазарєва розміщена в центрі півкруглої стели Пагорбу Слави, третя зліва в ряду індивідуальних могил Героїв Радянського Союзу.

Над могилами Героїв розміщена загальна прямокутна гранітна плита.

На лабрадоритовій надмогильній плиті висічений напис:

“Герой Радянського Союзу молодший лейтенант Лазарєв Федір Федорович 1922-1943”.

Розміри:

гранітної плити – 10,5:2,2:0,2 м;

надмогильної плити – 1,5:1,2 м.

Федір Федорович Лазарєв (1922-1943 рр.) – молодший лейтенант, командир танку 378-гo танкового батальону 173-ї танкової бригади 52-ї армії Другого Українського фронту.

Народився в с. Филипкове Удомельського району Калінінської області, росіянин. В діючій армії з 1941 р.

У боях за Черкаси танковий екіпаж Ф.Ф. Лазарєва знищив 17 кулеметних гнізд, 3 гармати, танк та значну кількість гітлерівців. 11 грудня, під час бою в районі залізничного вокзалу, танк Ф.Ф. Лазарєва був підпалений, але екіпаж не покинув його, а повів палаючу машину на ворожі позиції, знищивши гармату противника з обслугою. У цьому бою Ф.Ф. Лазарєв та водій-механік С.А. Чалов загинули смертю хоробрих.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 лютого 1944 р. Ф.Ф. Лазарєву присвоєно (посмертно) звання Героя Радянського Союзу.

На Пагорб Слави останки героя були перенесені зі скверу на розі вулиці Комсомольської (нині Смілянської) і бульвару Шевченка у 1967 р.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Черкаської обласної Ради депутатів трудящих № 544 від 28.09.1973 р.

Охоронний №: 3.

Історія міст і сіл УРСР. Черкаська область.- К., 1972.- С.114-115.

Березовский А.А., Зудина А.Н. Герои – освободители Черкасщины.- Днепропетровск: Проминь, 1975.- С.287-288.

Coca П.П., Березняк Г.І., Мельниченко В.М. Пам’ятки Черкас.- Черкаси, 1998.- С.13.