Вільхівці с

Історичні адміністративні поділи

Зафіксована назва Вільхівці, Великий Вільховець, Ольховец. Перша згадка: 1566 р. Піп згадується в 1566 р. В 1873 р. знайдено скарб 50 срібних литовських монет [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 433]. Згадка 1493 р. стосується не нашого Вільховця, але с.Вільхівчик Гусятинського району.

Село розташовано на р.Рудка (Муха, Вільхівка).

Церква Покрови збудована в 1700 р. – дубова двоверха, пізніше одноверха. Існувала до 1830-х рр. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7]

Кор[оль] Ягайло надає Яну Пудлу с. Ольховець й Михайлівці в Камінецькім повіті, 16 жовтня 1403 г. [Грушевський М. С. Матеріали до історії суспільно-політичних і економічних відносин Західної України (1905 р.), ].

Ягайло записує шл. Жидовському 50 грив[ень] на с. Ольхівці в Камінецькім пов[іті], 21 марта 1433 p. [Грушевський М. С. Матеріали до історії суспільно-політичних і економічних відносин Західної України (1905 р.), ].