Церква Преображення

Церква Преображення

Розмір зображення: 800:674 піксел

Загальний вигляд з позиції С2. Фото Богдана Мартинюка, березень 2001 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 448.

У 1725 р. 1 ериґував парафію і збудував дерев’яну церкву дідич Балтазар Це-церський. У 1867 та 1872-1874 рр. громада вчинила опір відлатинщенню обряду та введенню православ’я. 2 З 1875 р. – православна. 11 квітня 1879 р. церкву освячено після ремонту. 3 Але будівля була вже у дуже поганому стані і у 1888 р. її розібрано. 4 У 1907 р. церкву влаштовано в одній з кімнат сільськогосподарської школи. 5 Ліквідована після першої світової війни.

1. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1880. T. l. – S. 790.

2. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Swientej na Podlasiu. Lublin, 1921. – S. 232.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585. 5. ХЦЖ, 1908. 4. 2. -C. 61.