Манітоба

Перші поселенці на територію прибули з України в серпні 1896. року. Ці початкові 26 сімей слідували інші групи з України через кілька місяців і в наступні роки їх поселення розширилося на схід і на північ, так що до кінця року. 1900 кількість поселенців в усьому районі Стюартберн оцінюється приблизно в 3000. році. Нинішнє населення комуни зараз становить 1648.

Українські іммігранти прибували на човні до Галіфаксу або Монреаля, а потім продовжували подорож потягом до Вінніпега, де їх концентрували в будинку мігрантів. Саме тут приймалося рішення щодо місця їх поселення. До 1895 року іммігранти могли вибрати місце для оселення. Після цього року рішення прийняли офіцери імміграції, що часто призводило до неприємних та драматичних протистоянь. (Див. History of Ukrainian Canadians', vol. 1.).

Наразі багато українських пам’яток Манітоби включено до переліку пам’яток цієї провінції Канади:

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця»