2009 р. Графська комуналка

Мар’яна Пальчевська

Дата: 01.12.2009

У Буську замість музею у палаці графа Казимира Фелікса Бадені, намісника Галичини та прем’єр-міністра Австро-Угорської імперії, планують облаштувати… тюрму для нелегалів. У палаці Бадені можуть облаштувати пункт утримання незаконних мігрантів. Місцеві жителі категорично проти такої перспективи і вже провели у місті акції протесту. З проханням віддати палац громаді міста до уряду звернулася під час останньої сесії й Львівська обласна рада.

Місцеві мешканці побоюються, щоб із новим центром до містечка не потрапили також безробіття, злочинність, наркоманія і хвороби. “Пошта” вивчила ситуацію і з’ясувала, що виглядає на те, що інформаційний галас, який зчинився довкола палацу, більшою мірою є передвиборним піаром політичних партій, ніж реальною загрозою палацу.

Нагадаємо, згідно із угодою про реадмісію між Україною та Євросоюзом, з 1 січня 2010 року Україна зобов’язана приймати у себе всіх нелегалів, щодо яких буде доведено, що вони потрапили до ЄС через український кордон. Йдеться не тільки про “мандрівників”, яких затримали безпосередньо на кордоні, а й тих, хто перебуває в ЄС уже не перший місяць. Це одна з тих умов, за виконання яких Україна мала б одержати спрощений візовий режим із Євросоюзом та безкоштовні візи для певних категорій українців. Утримувати нелегальних мігрантів в Україні мало б МВС.

Дим без вогню

Палац графа Бадені стоїть у самому центрі Буська. Архітектурний ансамбль у стилі класицизму, збудований в ХІХ столітті, зберігся у хорошому стані. З 1961 по 2004 роки тут квартирували військові. Після їх виселення палац опустів.

Офіційного підтвердження того, що палац стане в’язницею, наразі немає. Намір перетворити пам’ятку архітектури (державний охоронний номер 775М) під “відстійник” для нелегалів прослідковується у розпорядженні Кабінету Міністрів, яким у серпні цього року приміщення віддали в підпорядкування МВС. Про це розпорядження говорить й Ірина Сех, депутат Львівської обласної ради від ВО “Свобода”.

Однак, за словами Дениса Харчука, керівника пресцентру ГУ МВСУ у Львівській області, інформаційна курява здійнялася з нічого: “Жодних планів на палац Бадені ми наразі не мали, чутка про заселення в архітектурний шедевр мігрантів – просто “качка”. З мистецького шедевру ніхто не планував робити тюрму”, – запевнив він “Пошту”.

Пан Харчук пояснює, що влітку управлінню МВС у Львівській області й справді було передано у Буську кілька об’єктів, зокрема палац Бадені, а також територію із приміщеннями, гаражами та складами на вул. Львівській. За його словами, розмістити нелегалів планували власне у приміщенні на вул. Львівській, та оскільки громадськість міста була проти зведення такого центру, то правоохоронці від наміру відмовилися.

“Ніхто не буде наполягати на центрі для нелегалів саме в Буську. А палац Бадені виник у цій історії, вочевидь, через те, що у розпорядженні два об’єкти були прописані як єдиний комплекс”, – додає пан Харчук.

Палац розбрату

Та галас довкола палацу Бадені порушив кілька дуже актуальних питань. Поперше, а якою ж власне буде подальша доля пам’ятки архітектури? Проектів щодо палацу чимало. Зокрема, там пропонували створити мистецький центр, але далі розмов справа не йшла. Полум’яні промови на захист палацу почали лунати щойно у листопаді, раніше ж про відновлення – анічичирк.

Під час останньої сесії Львівська обласна рада звернулася до уряду щодо скасування розпорядження КМУ від 5 серпня 2009 року про передачу палацу графа Бадені МВС та просила передати військові містечка № 11 і 12, які власне розташовані у цьому палаці, буській громаді для створення там історико-архітектурного комплексу.

Василь Кашуба, депутат Буської районної ради, вважає, що місцева влада сама винна у тому, що палац Бадені постав перед загрозою перетворитися на тюрму. 2007 року екс-міністр оборони Анатолій Гриценко мав намір передати пам’ятку місцевій громаді. Натомість міністерство просило в міста 3 млн 600 тис. грн або кілька квартир (550 кв. м) для військовослужбовців, звільнених у запас. Саме тоді у Буську звели новий будинок, частину якого могли віддати військовослужбовцям. Могли, але, за словами пана Кашуби, з незрозумілих причин віддали іншим. Як наслідок, порозуміння між місцевою владою та військовими так і не було досягнуто.

– Ще 2007 року було що передавати, залишався і фігурний паркет, і ліпнина, будівля були в належному стані. Але тоді місцева громада не виконала прохання Міністерства оборони передати всьогонавсього кілька квартир. Зараз же це руїни, – говорить пан Кашуба.

Борис Возницький, директор Львівської галереї мистецтв, уже не перший рік пропонує доєднати палац до Львівської галереї мистецтв. За його словами, галерея має необхідний запас меблів, картин та речей, які можна було б виставити у буському палаці.

– Це чудовий будинок, розміщений у прекрасному місці. Там тече Буг… Речі палацу Бадені розкидані у різних музеях, навіть в обласній адміністрації є кілька крісел з колекції Казимира Фелікса Бадені. Всі речі можна зібрати й повернути на місце. Проте спочатку будинок потрібно відреставрувати, а коштів для цього держава не виділяє, – сказав “Пошті” Борис Возницький.

На те, що буде з палацом надалі, головно впливає рішення Кабміну і наявність фінансування. Та якщо від Кабміну не буде реакції, найімовірніше, що палац… знову забудуть. За словами Бориса Возницького, нині на Львівщині щонайменше п’ять палаців, які повільно, але впевнено доживають свого віку у забутті.

– Це вже тенденція, бо згоріли палаци у Судовій Вишні та в Журавному, нищаться у Підгірцях та Новому Роздолі. Після того, як з Бадені виселили військових, у палаці розікрали решітки, перила, вже нічого немає. Віддавати такий палац нелегалам – погана ідея. Палац має реальну можливість, аби його відновили. Ми маємо приклад Батурина, де туристи стоять по три години в черзі, а сам музей за два місяці заробив мільйон! Аналог можна було б влаштувати й у тому ж палаці Бадені, – прокоментував “Пошті” пан Возницький.

Бездомні нелегали

Другою проблемою цієї ситуації є питання: де ж на Львівщині розмістити центр для нелегальних мігрантів? Адже угода про реадмісію передбачає, що для них в Україні мають з’явитися три табори у трьох областях України, зокрема й на Львівщині. Аналогічні центри вже існують на Волині та в Чернівцях. За словами Дениса Харчука, там у місцевих жителів спротиву не було.

– На Львівщині є кілька виправних колоній – це аналогічні заклади, проти них теж ніхто не виступає. Територія, де розмістять центр, буде обгороджена та охоронятиметься, жителям це не мало б нічим загрожувати, – запевнив “Пошту” пан Харчук. Нині ГУ МВС Львівщини має намір розмістити центр у Львові. Правоохоронці вже звернулися до депутатів Львівської міської ради з проханням надати приміщення в індустріальному районі міста обабіч Галицького перехрестя.

Щоправда, у львівській Ратуші сказали, що таку звістку отримали від журналістів, тому наразі не готові коментувати. Можна прогнозувати, що львівська громада аналогічно прореагує на таке звернення, позаяк львів’яни довго були категоричним навіть у зведенні на території міста нічліжки для бездомних. Годі сказати, що чекати від міста після наміру локалізувати тут нелегалів.

Тим часом Сергій Астахов, помічник голови Держприкордонної служби України повідомив “Пошту”, що за останні три роки прикордонні служби Польщі, Румунії та Словаччини фіксують спад на 15 – 20% кількості затриманих нелегалів, які перетинають кордон, а за 9 місяців 2009 року їхня кількість зменшилася удвічі і у трьох країнах становить 600 людей. Зараз, за інформацією Державної прикордонної служби України, у Львівській області їх не більше 30. Тож потребу у спеціальних центрах годі заперечити…

Щоправда, дехто ще сподівається, що угода так і не набуде чинності. Зокрема, депутати Чернівецької міської ради 26 листопада на сесії звернулися до Верховної Ради України з проханням скасувати угоду з Євросоюзом про реадмісію.

Джерело: “Суботня пошта”