2008 р. Археологічна сенсація: на Львівщині знайдено берестяну грамоту першої половини XIII…

2008 р. Археологічна сенсація: на Львівщині знайдено берестяну грамоту першої половини XIII століття!

Дата: 31.07.2008

Експедиція Інституту археології Львівського національного університету ім. І. Франка під керівництвом Петра Довганя під час польових досліджень Буського літописного городища наштовхнулася на знахідку, що за своєю унікальністю становить справжню сенсацію в українській історичній науці. Про це сьогодні, 31 липня, повідомив кореспондент ЗІКу.

«28 липня на городищі літописного Бужеська в згорілій господарській споруді першої половини XIII століття, на місці, де жив ремісник, який вичиняв шкіри, ми знайшли сувій берести і кістяне писало, яким, власне, й писали по бересті», – сказав Петро Довгань.

Оскільки практики роботи з берестою в Україні нема, рулончик не розгортали. Щоб не пошкодити унікальний артефакт, його помістили в холодильник. Археологи, яким трапилася ця знахідка, звернулися до Академії наук України, щоб вона зв’язалася із Академією наук Росії, де є спеціалісти, котрі досліджували новгородські берестяні грамоти. В Україні тільки один раз історикам трапилися берестяні грамоти: два берестя знайшов світлої пам’яті археолог Ігор Свєшніков на розкопках літописного Звенигорода на Львівщині. Буське берестя – третє за кількістю і друге за місцем знаходження.

«Якщо цей берестяний рулончик розкрутити, то він пропаде за півгодини. Зараз він законсервований. Розмір рулона 3,5 см, а якщо його розгорнути, то, може, 25 см буде. Чи є там письмена, ми ще не знаємо, бо не розгортали. Зараз у нас триває нарада. Плануємо ще пошукові роботи впродовж наступного тижня», – сказав Петро Довгань.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»