Церква

Церква

Розмір зображення: 982:1512 піксел

Буштино. План головного фасаду мурованої православної церкви, 1934 р. З архіву Д. Копинця. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 743.

Буштино

Православна церква. 1925.

За записами буштинського дослідника Дмитра Копинця, мурована греко-католицька церква належала православній громаді від 1921 до 1925 р. У 1925 р. громада купила будинок, який раніше був єврейським магазином, і пристосувала його під церкву. Розібравши перегородки, отримали досить просторий зал 18: 9 м, у якому встановили престол, крилоси та хори, де співав церковний хор під керівництвом вчителя-емігранта Бурятського. Іконостаса не було. Будинок увінчував православний хрест, без вежі. У 1926 р. місцеві майстри Іван Андришин та Пацканюк збудували поряд дзвіницю, де встановили два дзвони. Згодом на цьому місці вирішили збудувати муровану церкву, і в 1934 р. виготовили всю технічну документацію, але тодішній греко-католицький священик домігся заборони на спорудження православного храму поряд із греко-католицьким. Пристосована церква служила громаді до 1946 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 742.