2007 р. Викрали найдавніше Євангеліє та чудотворну ікону

Роман Жижара

Дата: 01.03.2007

У селі Бучин Любешiвського району Волинської області пограбували Свято-Миколаївську церкву Московського патріархату. Злодії викрали чудотворну iкону “Богородиця страсна” XV ст. та Євангеліє початку XIX ст.

Свято-Миколаївському храму 50 років. Він стоїть на болоті за 2 км від Бучина. У неділю на службу з сусіднього села приїхав отець Юрій. Побачив зірвані навісні замки. Кинувся до іконостасу – “Богородиці страсної” та “Миколи Чудотворця” не було.

Священик зателефонував до міліції та скликав 300 парафіян.

– У церкві не було сигналізації, її ніхто не охороняв. Окрім ікон, украли дві Євангелії. Одна з них – найдавніша на Волині, – розповідають у Любешівському райвідділі міліції.

Правоохоронці з’ясували, що за день до крадіжки біля церкви чатувала невідома іномарка з київськими номерами. Селяни згадують, що бачили цю машину на престольному празнику Миколая 19 грудня.

– Помолитися чудотворній іконі “Богородиці страсної” приїздили віруючі з Рівненщини, Львівщини і навіть із Білорусі. Мабуть, хтось пригледів старовинний образ, – каже сільська голова Надія Колесник, 51 рік.

Розповідають, що “Богородицю страсну” знайшли в болоті за селом 1937 року. Люди перенесли образ до хати. Однак зранку він зник і знову з’явився посеред болота. Тоді парафіяни звели храм на місці знахідки.

Джерело: “Газета по-українськи”