Замок

Замок

Розмір зображення: 800:668 піксел

Замок 1550 р., перебудований у 17 ст. Мав 4 круглих наріжних башти, стіни з критим бойовим ходом. В 1765 р. перебудовано на кляштор: південну стіну розібрали, збудували бароковий костел [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Дерев’яний замок 2 пол.16 ст., руйнувався під час нападів татар 1575, 1624, 1672, 1675 рр. [Історія міст і сіл УРСР : Тернопільська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].

Нижче Теребовлі, у долині Серету в Буданові є замок, заснований у 1550 р., але потім, після частих руйнувань, не раз перебудовуваний. Його планування й архітектура типові для XVI – XVII ст. Невелике подвір’я оточене товстими стінами з чотирма круглими баштами на рогах. Стіни завершувалися широким уступом, на якому розташувався критий обхід, а з боку двору, як і в луцькому замку, стояли частково дерев’яні городні і частково кам’яні корпуси. В 1765 р. замок був переданий монастиреві, південну сторону замка тоді розібрали, а на її місці збудували великий костьол з ефектним барочним інтер’єром [Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 301 – 303].

Стоїть на горі на правому березі Серета, його добре видно з дороги на Теребовлю і особливо – з дороги на с.Папірню, що піднімається на правий бреге Серета. Спостереження М.І.Жарких, 13.08.1989 р.