Монастир василіян

Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Розмір зображення: 544:800 піксел

Василіанська церква 1753 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Здвиженська церква 1753 – 1770 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В 1770 – 1771 рр. Яків (у чернецтві Ісихій) Головацький виконав фресковий розпис церкви монастиря, який включав зображення царя Костянтина під хрестом, жертву Авраама, Самсона з левом, царя Давида та Мойсея зі змієм. На стінах презбітерію він змалював знайдення хреста царицею Оленою, віддання чесного хреста царю Іраклію, з’явлення хреста Юліану Відступнику, житіє св.Іоана Дамаскіна, житіє св.Володимира, явлення вогняного стовпа св.Єфрему, житіє св.Василя Великого. Цей розпис знищено пожежеу в 1865 р.

В монастирі знаходився також портрет фундатора монастиря М.Потоцького, намальований Я.Головацьким в 1771 р. [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 124].

В 1740-х рр. Станіслав Отосельський (учень жовківського маляра Василя Петрановича) працював над іконостасом монастиря [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 151].

1991 р. Нижній ярус головного фасаду. Вигляд з південного заходу
1991 р. Фрагмент головного фасаду. Вигляд з південного заходу